Pri opremljanju otroške sobe, ki se z leti spreminja in prilagaja otrokovemu razvoju, imajo glavno besedo starši. Vse to pa se spremeni, ko se z otrokom lotimo še zadnje prenove njegove sobe. Pri preobrazbi najstniške sobe v študentsko »je prav, da ima študent pri urejanju sobe glavno besedo, starši mu seveda lahko svetujejo in tudi finančno pomagajo,« pravi notranja oblikovalka Urška Masten Bohmec iz ekipe arhitektov in izvajalcev Celovito, s katero smo se pogovarjali, kako naj bi bila videti soba za otroka, ki stopa v svet odraslosti.

Prehod med najstniško in študentsko sobo ni nujno zelo izrazit

»Tako najstniki kot študentje v svoji sobi preživijo veliko časa, najstniki verjetno še malo več, saj se v svoji sobi pogosto prav zabubijo. Oboji potrebujejo prostor zase, prostor, kamor se lahko umaknejo (sami, s prijatelji ali s fantom/punco), zato bi si svojo sobo najraje uredili kar v smislu garsonjere,« razlaga Masten-Bohmečeva in dodaja, da prehod med najstniško in študentsko sobo ni nujno zelo izrazit, vsekakor pa bomo opazili, da bo soba postala bolj resna, manj bo posterjev in drugih »otročjih« stvari.

Koliko truda in finančnega vložka bo zahtevala ponovna preobrazba, pa je odvisno tudi od tega, kako smo se lotili urejanja najstniške sobe. Kot pravi naša sogovornica, si bomo naredili veliko uslugo, če bomo že prej izbrali nevtralno pohištvo, bolj drzni smo lahko pri izbiri dodatkov, kot so preproge, posteljnina, kakšen manjši kos pohištva, stol, fotelj, nenazadnje tudi svetila.

Večfunkcionalni kosi pohištva

Študentske sobe po navadi niso velike, zato idealna prostorna razporeditev po ločenih delih, se pravi prostor za učenje, kotiček za spanje in posebej kotiček za sprostitev, ne pride v poštev. In tako je, kot pravi Masten-Bohmečeva, postelja prostor, kjer študentje ne le spijo, temveč se tam tudi učijo in brskajo po spletu: »V majhnih prostorih je smiselno uporabiti večfunkcionalne kose pohištva, denimo taburet, ki lahko služi za odlaganje oblačil, za sedenje ali z dodatnim pladnjem kot klubska mizica. Podobno lahko uporabimo tudi element na kolesih, ki skriva v sebi prostor za shranjevanje, lahko je to predalnik ali pa skrinja.« Opozarja pa, da so fotelji običajno precej veliki, zato bi v majhnih sobah lahko zavzeli preveč dragocenega prostora: »Na drugi strani so lahko fotelji, ki jih lahko poljubno prestavljaš, dobrodošli v večjih sobah, saj jih lahko postaviš tako kot ti v dani situaciji najbolj odgovarja. Študentje so seveda navdušeni, če je v sobi dovolj prostora za kakšen dvosed, na katerega lahko posedijo prijatelje.«

Soba naj bo zasnovana tako, da bodo imeli študentje s pospravljanjem čim manj dela. To pomeni ne preveč odprtih polic (tam se nabirata prah in nered), dovolj prostora v omarah (da ni vse natlačeno), predviden prostor za odlaganje dnevnih stvari (da ve, kam bo odložil telefon, kam bo obesil jopo, kam bo odložil športno torbo).

Dovolj velika pisalna miza

Med pomembnimi pohištvenimi elementi bomo morali nekaj več pozornosti posvetiti pisalni mizi. Dovolj mora biti velika, da nanjo postavimo monitor, včasih celo dva, tipkovnico, študijsko gradivo, pisala, nenazadnje tudi kakšen prigrizek ali pijačo. Standardna dimenzija mize je 120 x 60 centimetrov, vendar se takšna v današnjih časih večkrat pokaže kot premajhna. Priporočljivi so kakšni namizni organizatorji, ki pripomorejo k ohranjanju reda na mizi. Za stol je seveda pomembno, da je udoben, zračen in da zagotavlja dobro oporo pri sedenju. »Vemo pa, da je nemogoče sedeti v pravilni drži več ur, zato so pomembni tudi počitki in morda sprememba mesta učenja – da se prestavimo denimo na fotelj. Morda je smiselno, da predvidimo v sobi več kotičkov, kjer bo mogoče učenje,« svetuje Masten-Bohmečeva.

»Raje se stiskajo na večjih posteljah«

V študentskih letih se spletajo že resne zveze in preja ali slej bo naš nadobudni študent ali študentka domov pripeljal/a svojo/svojega izbranko/izbranca. Kot pravi naša sogovornica, se študentje vsekakor raje stiskajo na večjih posteljah, kakor pa na klasičnih, širine 90 centimetrov. »Velikost postelje seveda v prvi meri pogojuje velikost prostora in tudi to, ali jo lahko glede na pozicijo vrat, okenskih odprti … ustrezno umestimo. Po drugi strani majhnih otrok ne želimo dajati v ogromne postelje, kjer se počutijo izgubljeno oziroma se ne počutijo varno. Zato je seveda priporočljivo, da že v fazi načrtovanja otroške sobe predvidimo, da bo morda nekoč v tistem kotu sobe stala večja postelja,« svetuje Masten-Bohmečeva in dodaja, da je treba razumeti tudi, da otroci, najstniki in študentje postelje ne uporabljajo zgolj za spanje, ampak tudi za igranje, branje knjig, za poslušanje glasbe, brskanje po internetu in konec koncev tudi za druženje. »Smiselno je, da je v bližini postelje kakšna vtičnica za polnjenje mobilnega telefona in da postavitev postelje omogoča tudi gledanje filmov na (prenosnem) računalniku.«

Prave barve in dobra razsvetljava

Pri barvah velja zadržanost, čeprav je izbira odvisna od želje posameznika. »Pri nas se običajno izogibamo barvam na pohištvu in na stenah. Otroško sobo z barvami napolnijo že številne igrače in drugi pisani predmeti, v študentsko sobo lahko barvo prinesemo z dodatki (preproga na tleh, odeja ali dekorativna blazina na postelji ali fotelju, barvni kabli za svetila, morda zavese),« meni naša sogovornica in svetuje, da velja barve izbrati tudi glede na značaj študenta. Če se denimo težko koncentrira, bodo ustreznejše bolj umirjene barve, če mu manjka energije, pa morda kakšen živahnejši odtenek. »Pomembno je tudi, kakšne barve so v posameznem delu sobe. V tistem delu sobe, kjer imamo posteljo, se ponavadi želimo umiriti, počivati, nenazadnje zaspati, zato tam zagotovo ni primerna denimo rdeča barva, saj na naše možgane deluje preveč spodbudno, temveč tople, nežne barve, ki nas pomirjajo in sproščajo.

Za osvetljavo velja enako kot v drugih prostorih. Potrebujemo kakovostno splošno razsvetljavo (dovolj močna stropna svetilka, še bolje več enakomerno razporejenih stropnih svetilk, ki osvetljujejo vse kotičke prostora). Poleg splošne razsvetljave potrebujemo še delovno razsvetljavo, kar ponavadi predstavlja namizna svetilka. Če študent veliko bere in ima v sobi tudi bralni kotiček, je pomembno, da ima tudi tam dobro razsvetljavo. Nepogrešljiva je tudi svetilka ob postelji, kjer pogosto beremo. Poleg splošne in delovne razsvetljave je super, če si omislimo še ambientalno razsvetljavo, tisto bolj pridušeno, za ustvarjanje sproščenega vzdušja. Kot zelo dobra se izkaže tudi osvetlitev notranjosti garderobne omare, še posebej, ker si (kadar stojimo pred omaro in izbiramo oblačila) s telesom ali vrati omare pogosto delamo senco.

Potrebe in značaji so različni

Študentske sobe pa se bodo med seboj razlikovale ne samo glede na značaj študenta, temveč tudi glede na smer študija in glede na to, ali bo v njej študent ali študentka. Obožuje nogomet? Vključimo to v oblikovanje prostora, ampak poskušajmo to storiti na ne preveč dobeseden način (namesto da v sobo nalepimo stensko nalepko nogometaša ali vanjo postavimo gol, lahko kot poseben element uporabimo le mrežo, ki spominja na gol). Sicer pa glede same dekoracije ali opreme – dekleta bodo vesela velikega ogledala in prostorne garderobne omare, pa tudi kakšne oglasne deske in kakšne poličke denimo za dišeče sveče ali kakšne njim ljube predmete. Fantje bodo veseli, če bodo imeli dovolj prostora za računalnike, igralne konzole … Bodoči arhitekt bo potreboval veliko mizo, pravnik več knjižnih polic, glasbenik potrebuje prostor, kjer bo shranjeval svoje inštrumente, in prostor, kamor bo lahko postavil stojalo za note, medtem ko študent slikarstva potrebuje veliko prostora za slikarsko stojalo in večja platna, morda pa bo želel tudi, da se predvidi prostor na steni, kjer bo lahko razstavil slike. Nekdo, ki se ob študiju ukvarja s tekmovalnim športom, pa bo verjetno potreboval prostor za medalje in pokale, veliko prostora zavzamejo razne športne torb …

A kot poudarja naša sogovornica, z začetkom študija bomo zelo težko uredili sobo, ki bo študentu ustrezala do konca faksa: »Bruc običajno ne ve, kaj vse bo potreboval. Za začetek bo tako verjetno dovolj, če bo soba v osnovi opremljena, v času študija pa se lahko pohištvo oziroma opremo ustrezno dopolni glede na potrebe, ki se bodo pokazale.«

Več informacij tudi na www.celovito.si.