Nemška kanclerka Angela Merkel je po nedeljski zmagi na parlamentarnih volitvah, kjer je njena konservativna unija CDU/CSU sicer utrpela precejšnje izgube, danes napovedala, da bo začela koalicijske pogovore z liberalci (FDP), Zelenimi in tudi s socialdemokrati (SPD). Nemčija mora dobiti stabilno vlado, se je zavzela.Rekordno nizek rezultat so z 20,5 odstotka dosegli tudi socialdemokrati (SPD), dosedanji koalicijski partner CDU. V parlament se je prvič uvrstila skrajna desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki se je z 12,6 odstotka glasov uvrstila na tretje mesto.

Novi bundestag bo imel namesto dosedanjih 630 rekordnih 709 poslancev. Povečanje števila poslancev je posledica zapletenega nemškega volilnega sistema, po katerem imajo volivci dva glasova, enega za poslanca in enega za stranko. Doslej je bilo največ poslancev izvoljenih leta 1994, in sicer 672.

Merklova je po objavi prvih izidov izključila možnost oblikovanja manjšinske vlade, ni pa želela povedati, ali načrtuje oblikovanje nove vlade do konca leta. »Moj namen je priti do stabilne vlade v Nemčiji,« je poudarila.

Zavezništvo CDU/CSU se bo moralo zdaj verjetno pogajati o potencialno bolj krhki tristrankarski koaliciji. To verjetno pomeni koalicijska pogajanja z Zelenimi, ki so dobili 8,9 odstotka podpore, in liberalci (FDP), ki so osvojili 10,7 odstotka glasov in se po štirih letih vračajo v bundestag.

Zavračanje nove koalicije

SPD je medtem zavrnil novo koalicijo s konservativci. »Povsem jasno je, da nas je volilno telo usmerilo v opozicijo,« je dejal kanclerski kandidat SPD Martin Schulz, ki je volilni rezultat označil za težek in grenak.

Liberalci so bili v preteklosti tradicionalni koalicijski partnerji krščanskih demokratov, zato bo Merklova z njimi verjetno lažje dosegla dogovor, čeprav je njihov vodja Christian Lindner, ki naj bi si zase želel mesto finančnega ministra, opozoril na nekatere rdeče črte, zlasti v zvezi z načrti francoskega predsednika Emmanuela Macrona o skupnem proračunu območja evra.

Zeleni po drugi strani zastopajo precej drugačna stališča kot CDU/CSU in FDP na več področjih, med drugim glede priseljevanja in okolja, zato utegnejo biti težavnejši sogovornik.