Prvi pomisleki, ker se je bilo treba odpovedati več prostorom, so bili hitro premagani, z novim visokim dnevno-bivalnim delom pa je stanovanje na Brdu v Ljubljani zadihalo. Naročnika sta želela enostavno zasnovo z gladkimi površinami in veliko kotički za shranjevanje, ki ne bi natrpali stanovanja. Delovalo naj bi pospravljeno in urejeno kljub njunim potovalnim in športnim podvigom, ki zahtevajo različno športno opremo. Njuna želja je tudi bila, da je v kuhinji mogoče gostiti čim več gostov.

Udoben prostor za druženje

Spodnji del stanovanja z odprtim tlorisom in dvojno višino je zasnovan kot udoben prostor za druženje s številnimi kotički za posedanje. Opremljeno je z nizkim pohištvom v beli barvi s hrastovimi poudarki. Kuhinjo dopolnjuje jedilna miza, ki lahko služi kot dodatna delovna površina, če je kuharjev več. Čeprav je bilo stanovanje zasnovano zgolj za dva, mizo dopolnjuje udobna lesena klop, ki ponuja dovolj sedišč za zbrano družbo. Klop je tudi ločitveni element med kuhinjsko-jedilnim in dnevnim delom, saj je njeno hrbtišče uporabljeno kot prostor za televizijo.

Stopnišče s prostori za shranjevanje

Osrednji element zasnove 68 kvadratnih metrov velikega novonastalega dupleksa je stopnišče, ki vodi na galerijo s spalnim in delovnim kotičkom in s svojo zasnovo poudarja višino novega dvoetažnega prostora. Stopnišče ni le komunikacija, ampak središčni element stanovanja, okoli katerega se vse odvija. Na stopnicah je mogoče posedati, pod njimi pa je prostor za shranjevanje v skritih omarah. Te delno nadomeščajo tudi omare, ki so bile prej postavljene v predsobi. Belina interjerja dodatno poudarja občutek na novo pridobljene prostornosti mansardnega stanovanja, ki zdaj deluje kot majhna, a zračna hiška.

Vir: www.skupajarhitekti.com