Olimpija in Maribor sta po desetem krogu v prvi nogometni ligi znova točkovno izenačena na vrhu lestvice. Vijolični so v petek dvakrat zaostajali v Kidričevem, a v zaključku tekme po evrogolu Dina Hotića osvojili tri točke, Ljubljančani pa so v Celju remizirali brez zadetkov.

V Celju se je tresel okvir vrat

Trener Olimpije Igor Bišćan ni bil ne razočaran ne zadovoljen. Zeleno-beli so tretjič v tej sezoni igrali 0:0, kar je v treh poskusih tudi edini izid trenerja Dušana Kosiča na celjski klopi. Olimpija ni našla rešitve za obrambo nasprotnika, čeprav je imela več od igre. V prvem polčasu se je Andrej Vombergar sam znašel pred celjskim golom, a je vratar Metod Jurhar njegov poskus ubranil. Najbolj je zadišalo po zadetku tik pred odmorom, ko je Olimpija v osmih sekundah kar trikrat poskušala, a je Celjane reševal tudi okvir vrat. V nadaljevanju so gostje vršili pritisk, vendar niso bili konkretni. Zadnja priložnost za zmago je v 90. minuti pripadla domačemu branilcu Amadeju Breclu, ki je stresel prečko. »Imeli smo nadzor nad igro in dovolj priložnosti za zmagoviti gol, ki bi odločil tekmo. Ker nismo bili dovolj zbrani v domačem kazenskem prostoru, si več kot točke nismo zaslužili,« je bil realen ljubljanski trener Igor Bišćan, ki v prvenstvu ostaja neporažen. Branilec Celja Tadej Vidmajer je uspešno ustavljal gostujoče napade, po tekmi pa je povedal: »Glede na število priložnosti bi si morda zaslužili zmago, vendar je tudi remi pravičen.«

Obilo težav proti Krškemu je imela Gorica, ki je z zmago z 2:1 ohranila tretje mesto. Znova je bil mož odločitve Rifet Kapić, Goričane pa je na začetku tekme presenetila taktika Krčanov pod vodstvom trenerja Stipeta Balajića. »Res je. Nismo se najbolje znašli, kar se nam večkrat dogaja, ko se tekmec drugače postavi. To je posledica naše mladosti, vendar smo v nadaljevanju dvignili raven igre,« je komentiral goriški trener Miran Srebrnič. V Krškem so se po porazu izgovarjali tudi na virozo, ki je pretekli teden zajela posavski tabor.

Žlogarju se maje stolček

Zgodovinsko zmago, kot se je izrazil trener Vlado Badžim, je dosegel novinec med prvoligaši Ankaran, ki je s 3:1 slavil pri neposrednem konkurentu za obstanek v Kranju. Pri Triglavu je zacvilil alarm, saj gorenjski nogometaši na desetih tekmah sploh še niso zmagali, kar ne sovpada s klubskimi cilji. Potem ko je bil Tomaž Petrovič (Celje) prva trenerska žrtev v tej sezoni, se stolček maje tudi nekdanjemu reprezentantu Tončiju Žlogarju, ki prvič v karieri vodi prvoligaša. »Zavedamo se, da so klubski cilji višji. Nepričakovano smo izgubili tri točke. Namesto da bi se priključili tekmecem pred nami, smo padli na zadnje mesto. Razočarani smo. Ko se je tekma lomila, smo zapravljali priložnosti, medtem ko jih je Ankaran izkoriščal,« je razložil Tonči Žlogar. Njegov nasprotnik na ankaranski klopi Vlado Badžim je dodal, da so njegovi nogometaši pokazali »značaj in dušo«.

Rudar poglobil krizo Domžal

Domžale so največje razočaranje po odigranih desetih krogih, saj so močno oddaljene od tekme za naslov prvaka. Potem ko so proti Muri izpadle iz osmine finala slovenskega pokala, so izgubile še domači prvenstveni obračun z Rudarjem. Domžale se komaj držijo petega mesta v državnem prvenstvu, za vodilnim dvojcem pa zaostajajo že za dvanajst točk. Makedonec Agim Ibraimi je bil poleti predstavljen kot velika okrepitev, a še vedno nima pravice nastopa.

Domžalske rane je sinoči pred maloštevilnimi obiskovalci ob Kamniški Bistrici zasolil John Mary, ki je ob izteku prvega polčasa dosegel zmagoviti gol iz voleja. Rudar je ohranil vodstvo do konca tekme, saj so se Domžale prepozno zbudile. Nevarne akcije za izenačenje so se vrstile šele ob zaključku, ko je zablestel vratar Marko Pridigar. Sodniki so Domžalam razveljavili zadetek zaradi prepovedanega položaja, zaradi česar se je znova jezil športni direktor Matej Oražem.