Marc Marquez z zmago pred domačimi navijači nadaljuje uspešne predstave v zadnjem obdobju. Potem ko je v prvi polovici sezone na najvišji stopnički stal le enkrat, je na zadnjih šestih dirkah tekmece ugnal kar štirikrat. Tokrat je do uspeha prišel iz ozadja, saj je po padcu v kvalifikacijah končal kot peti. Iz prve startne vrste sta v nedeljo dirko začela njegova rojaka Maverick Vinales in Jorge Lorenzo, družbo pa jima je navkljub vsem pričakovanjem delal še Valentino Rossi.

Prav trdoživi dirkaški veteran je bil v Alcanizu konec tedna osrednja tema pogovorov med motociklistično srenjo. Ne zaman, saj se mu je po hudem padcu na motociklu enduro pred tremi tedni, pri katerem si je zlomil dve kosti v desni nogi, posrečila rekordno hitra vrnitev. Njegovemu tretjemu mestu v kvalifikacijah se tako niso mogli načuditi niti številni dirkaški kolegi, med katerimi ni bilo malo tistih, ki jih je bilo zaradi tega pošteno sram. »To je resnično neverjetno. Že v četrtek sem dejal, da bi moralo biti tiste, ki jih bo ugnal, sram. Sam sprejmem to sramoto in to je tudi razlog, da sem razočaran in malce jezen. To, da je v ospredju, preprosto ni normalno. Četudi sem fizično bolje pripravljen od njega, je dirko končal pred mano,« je dosežek Rossija v soboto komentiral 27-letni dirkač Yamahe Johann Zarco.

Čeprav Italijanu na današnji dirki dosežka iz kvalifikacij ni uspelo ubraniti, končal je na petem mestu, pa je nedvomno spisal novo izjemno poglavje v svoji neverjetni karieri in požel še dodatne simpatije med navijači. Dirko je sicer najbolje začel Lorenzo, ki je vodil v prvi polovici dirke, a visokega ritma ni vzdržal. V nadaljevanju ga je namreč najprej prehitel Marquez, le dva kroga pred zaključkom pa je bil predse primoran spustiti še Danija Pedroso.

Enaintridesetletnik je na koncu zaostal le za moštvenim kolegom Marquezom in poskrbel za dvojno zmago Honde v Alcanizu. A navkljub dobremu ekipnemu dosežku Pedrosi po dirki ni bilo do smeha. Za njegovo slabo voljo je bil zaslužen devetkratni svetovni prvak Rossi, ki naj bi po besedah Španca dirkal neodgovorno. »Na ciljni ravnini je delal zelo čudne manevre. Pri 300 km/h me je zaprl in mi ni pustil dovolj prostora. To ni bilo lepo od njega, vendar sem vseeno našel način, da sem ga prehitel in nadaljeval svojo pot do stopničk,« je pojasnil Dani Pedrosa.

Več razlogov za smeh je imel Marquez. Kako tudi ne, saj je z zmago še povečal vodstvo v seštevku svetovnega prvenstva. Zdaj ima že 224 točk oziroma 16 več kot danes šele sedmi Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), s katerim sta bila pred 14. dirko sezone poravnana. »Bilo je zelo zahtevno. Vozil sem tekoče, čeprav v zadnjem delu dirke nisem imel najboljšega občutka. Ko sem prehitel Lorenza, sem si dejal, da je napočil pravi trenutek, da stopim na plin in ohranim visok ritem. Vedel sem, da se mi Pedrosa vse bolj približuje, a mi je kljub temu uspelo, zato bi se rad zahvalil navijačem in ekipi,« je povedal Marc Marquez.

Najboljše motocikliste na svetu naslednja preizkušnja sicer čaka šele 15. oktobra, ko se bodo med seboj pomerili v Motegiju na Japonskem.