Ko so se danes ob 18. uri na platnih po volilnih štabih izrisali rezultati vzporednih volitev v nemški zvezni parlament, so se jim v strankah vladajoče koalicije CDU/CSU in SPD obrazi podaljšali. CDU je kljub zmagi z nekaj manj kot 33 odstotki dosegla najslabši rezultat v času vodenja Angele Merkel. Izgubila je skoraj devet odstotkov glasov. Nič bolje se ni izkazala SPD, ki je pod Martinom Schulzem osvojila manj kot 21 odstotkov glasov. Kljub dolgemu aplavzu in solidariziranju s predsednikom je jasno, da je bil to za SPD izjemno boleč poraz.

V vseh drugih štabih je bilo razpoloženje diametralno nasprotno. Veselili so se v Alternativi za Nemčijo (AfD), ki se je kot prva skrajno desna nacionalistična stranka po drugi svetovni vojni s 13 odstotki glasov uvrstila v parlament. Veselili so se v liberalni FDP, ki je po štiriletni odsotnosti z več kot desetimi odstotki glasov znova v parlamentu in bi utegnila tvoriti novo koalicijo s CDU in Zelenimi. Prav tako so se veselili Zeleni, ki so prejeli precej več odstotkov, kot so jim napovedovale ankete. Veselili pa so se tudi v stranki Levica, ki je osvojila devet odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila po prvih ocenah višja kot pred štirimi leti in naj bi se približala 80 odstotkom.

Največja zmagovalka teh volitev je zagotovo AfD. Eden glavnih kandidatov stranke Alexander Gauland je v volilnem štabu požel ovacije, ko je dejal, da je uvrstitev v parlament velik dan v zgodovini stranke in da bodo državo spremenili. Za prvo provokacijo pa je že poskrbela vodja stranke Frauke Petry, ki je tvitnila, da bo »Nemčija znova naša«. Iz drugih strank, posebno iz Levice in iz stranke Zelenih, so na njeno izjavo leteli obtožbe o nacizmu in opomini, da demokrati še vedno predstavljajo veliko večino Nemcev. In medtem ko so v štabu AfD bučno slavili, se je pred stavbo že začela zbirati množica protestnikov, ki se ne strinjajo z uvrstitvijo stranke v parlament. AfD je po prvih rezultatih najbolj mobilizirala tiste, ki se prejšnjih volitev sploh niso udeležili. Nadpovprečno so jo podprli volilci na vzhodu Nemčije in moški.

SPD odhaja v opozicijo

Najbolj so bili razočarani v SPD, kjer so nemudoma po objavi rezultatov vzporednih volitev napovedali, da odhajajo v opozicijo. Predsednik stranke Martin Schulz, ki ga je zbrana množica hrabrila z bučnimi in dolgimi aplavzi, je jasno povedal, da »smo zgrešili naše cilje«. »Čeprav nam je v preteklih štirih letih uspelo skozi zakonodajno sito spraviti veliko socialne zakonodaje, nas volilci niso nagradili,« je dejal Schulz in z veliko zaskrbljenostjo omenil uspeh AfD. »Očitno nam dela naših volilcev ni uspelo prepričati, da je Nemčija dovolj močna, da na nikogar ne bo pozabila. V prihodnji sestavi parlamenta bomo branik demokracije v opoziciji,« je še dejal v svojem nagovoru.

Napoved SPD, da odhaja v opozicijo, seveda pomeni, da je konec z veliko koalicijo. Volilni rezultati dopuščajo oblikovanje le še ene relativno stabilne vladne koalicije, in to je koalicija CDU/CSU, FDP in Zelenih oziroma tako imenovana jamajška koalicija. Današnje izjave prvakov strank so že nakazale, da bi takšna koalicija lahko zaživela, a brez trdih pogajanj ne bo šlo. Christian Lindner, vodja FDP, je navdušeno dejal, da naj bo pretekli mandat edini, ko v nemškem parlamentu ni bilo slišati liberalnega glasu. Za to izjavo je požel huronski aplavz. O koaliciji pa je dejal le, da ni njegova naloga, da vabi na pogajanja. Podobno so se odzvali v stranki Zelenih, kjer sprva prav tako niso želeli govoriti o koalicijskih pogajanjih, a v »soočenju« vseh prvakov strank v povolilni oddaji na televiziji ZDF se je pokazalo, da sta obe stranki pripravljeni sodelovati v koaliciji.

Merklova pričakuje stabilno koalicijo

Iz CDU je bilo ves čas slišati komentarje, da za slab rezultat stranke ni kriva begunska politika Merklove, ampak to, da so volilci ocenili, da bo CDU prepričljivo zmagala, in so zato glasove raje namenili manjšim strankam. A dejstvo, da je CDU med parlamentarnimi strankami izgubila največ glasov na račun AfD, daje slutiti, da je begunska politika odigrala pomembno vlogo. Prometni minister Alexander Dobrindt iz CSU je šokiran nad rezultatom dejal, da so »na cedilu pustili desno in konservativno volilno telo« ter da bodo v prihodnje s CDU morali jasneje definirati, za kaj se sploh zavzemajo.

Merklova je, razumljivo, pričakovala boljši rezultat, a hkrati volilcem dala jasno vedeti, da tudi ta rezultat šteje kot pomembno zmago in kot mandat za sestavo nove vlade. »Brez nas ni mogoče oblikovati koalicije,« je dejala takoj po objavi prvih rezultatov. Prepričana je, da bo lahko kot mandatarka do božiča sestavila stabilno koalicijsko vlado. Pogajanja o novi koalicijski vladi bodo zagotovo naporna, tudi zaradi zunanjih pritiskov. Francoski predsednik Emmanuel Macron je za torek že napovedal podrobnejšo predstavitev predloga reform evrskega območja. To pomeni, da bodo v koalicijskih pogajanjih vlogo odigrala tudi stališča potencialnih partnerjev do reform evropskih integracij.