Pisano, pikasto in radoživo je bilo prejšnji teden v Velenju, kjer so najmlajši skupaj s Piko Nogavičko ter okoli 400 ustvarjalci ob Velenjskem jezeru in na drugih prizoriščih rajali, prepevali ter odkrivali lepote podeželja. Male in velike pike so si dale splesti kitke, si na obraz narisale pegice in si nataknile na noge najbolj pisane nogavičke, kar so jih našle v predalu, obule pisane gumijaste škornje in si na ramo posadile nagajivega Ficka.

»Letošnja tema je bila podeželje. Želeli smo ga čim bolj približati vsem obiskovalcem, zato smo v Belo dvorano postavili veliko tradicionalno slovensko lipo s klopjo, kreativne in ustvarjalne delavnice pa so potekale v vaški šoli, na kozolcu, v hlevu, sadovnjaku in kmečki hiši, oglasil se je tudi vaški zvon,« je dogajanje strnila direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny.

Na tržnici pridelki, v ponvi »čalapinke«

V kmečki hiši, v katero so spremenili enega od šotorov, so otroci spoznavali, kakšno je bilo življenje na vasi, ko še niso imeli elektrike. V krušni peči so pekli pletenice, izdelovali so klobase, na kmečkem dvorišču pa od blizu spoznavali kmečko orodje ter izdelovali glasbila iz naravnih materialov, iz katerih so izvabljali prijetne zvoke. Kmečka tržnica je ponujala polno domačih dobrot iz sadovnjaka, vinograda, z njive in vrtov. Obiskovalci so se spoznali tudi z različnimi kmečkimi opravili, z ličkanjem koruze, predenjem volne, stiskanjem jabolk v sok in podobno.

A brez peke »čalapink« ni šlo, saj so prav palačinke glavna jed festivala. »Zelo vesela sem, da so bili vsi otroci dobre volje in nasmejani do ušes, moke in jajc za »čalapinke« pa na srečo tudi ni zmanjkalo in so se lahko z njimi posladkali vsi,« je bila vesela Pika Nogavička, ki se je letos po prizorišču ob Velenjskem jezeru večinoma vozila na traktorju. Pač v slogu letošnje teme, ko je bilo vse v znamenju življenja na podeželju.

Dolgčas za spodbujanje domišljije

»Čez dve leti bo Pikin festival praznoval 30. jubilej in z gotovostjo lahko trdim, da bo takrat potekal že na novem prireditvenem prostoru in odru, ki ga bomo začeli graditi še letos,« pa je napovedal velenjski župan Bojan Kontič. Letošnja častna pokroviteljica festivala je bila umetnica, pravljičarka in raziskovalka ljudskih pesmi Ljoba Jenče, ki meni, da je bila domišljija Pike Nogavičke neskončna. »Pika je imela razkošno življenje. In dolgčas. Prav dolgčas pa je pravo razkošje, saj spodbuja ustvarjalnost in domišljijo. Ko ne veš, kaj bi počel, si moraš nekaj izmisliti,« je položila na srce mladim in jih spodbudila, naj o tem, kaj bi počeli, razmišljajo čim več.