Naši zmagoviti fantje so nas ponovno spomnili, da ob tako veličastnih trenutkih lahko začutimo enotnost, pripadnost, veselje, srečo in seveda predvsem ponos. Ponos, da smo Slovenci. Ponos, da znamo in zmoremo. Ponos, da smo zmagoviti, prijateljski in pozitivni. In pokazali so nam, da znamo biti domoljubni. Da nam tega vrhunskega čustva pravzaprav ne manjka, le težko si ga priznamo, še težje pokažemo. Toda ob tej veličastni zmagi, ki se je z zlatimi črkami zapisala v našo zgodovino, smo dovolili, da je tudi domoljubje pokazalo svoj ponosen obraz, ki naj nas ne zapusti že čez nekaj dni, ko bo ta vročica uspeha uplahnila.

Kot je zapisal predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič, domoljubje ni beseda, domoljubje mora biti naše duhovno in delovno počutje. Naj nam bodo pri tem naši zmagoviti fantje za zgled: ko sem jih gledala na zmagovitem odru, ko so v en glas peli našo himno, so se mi oči orosile. Poznam to čustvo, ko poješ iz srca, iz globine svoje duše, ko začutiš vsako besedo, ki jo izgovoriš in se počutiš del prostora, ki mu pripadaš. Naši zmagoviti fantje so našo himno zapeli s ponosom in častjo. In to je tisto vzvišeno čustvo, ki naj nam bo za zgled.

Člani društev, ki nosijo ime po našem velikem generalu Rudolfu Maistru, se tega zavedamo: naj ob tej priliki apeliram na vse, ki v svojem srcu nosite ta čustva, da jih s ponosom izrazite. Saj tudi s petjem himne lahko pokažemo svojo pripadnost in narodovo zavest. Naš predsednik je zapisal: »Zavedanje, borbenost, odločnost in kolektivni duh so krasili tudi našega generala Rudolfa Maistra, katerega sporočilnost negujemo v Zvezi društev general Maister in 25 društvih z imenom general Maister in Franjo Malgaj.« Vabim vas, da se nam v tem čutenju pridružite.

Nelida Nemec, podpredsednica Društva general Maister Ljubljana