Grandland X je tretji Oplov avto s končnico X in hkrati drugi X brez štirikolesnega pogona. Kako to?

Ugotovili smo, da velika večina strank ne potrebuje in si niti ne želi štirikolesnega pogona pri vsakodnevni uporabi takšnih vozil. Tisti, ki pa si ga, imajo pri naši znamki na razpolago nekaj drugih rešitev, na primer mokko X. Grandland X pa ga ne bo imel.

Niti v prihodnosti?

Ne. Na salonu v Frankfurtu smo sicer napovedali tudi priklopno-hibridno različico, ki bo imela dva motorja, električnega in z notranjim izgorevanjem, vsak pa bo poganjal svoj kolesni par in na tak način bo avto ponudil neke vrste štirikolesni pogon. Drugače pa ne.

Koliko ima grandland X skupnega s peugeotom 3008, s katerim si deli osnovo, nastaja na istih proizvodnih trakovih iste tovarne…

Grandland X je pravi opel v vseh pogledih. Če ga primerjate z omenjenim sestrskim modelom, boste hitro ugotovili, da je povsem drugačen, da so razlike ogromne in res težko boste našli kakšen enak del, ki si ga delita oba.

Peugeot 3008 je bil evropski avto leta. Zakaj bi namesto njega kdo torej izbral grandlanda, v čem je boljši?

Hm, to je pa »zvito« vprašanje. Seveda nas vse veseli, da je bil 3008 avto leta, to je dobro tudi za nas, ki smo del koncerna PSA. Vseeno pa so kupci Oplov in tudi drugi, ki jim bo naš izdelek bližje, ki si želijo Oplov SUV in zdaj jim ponujamo tak izdelek.

Kdo pa so ti kupci, kakšna je ciljna skupina?

Če bi moral odgovoriti na splošno, kakšen bo najbolj tipičen kupec tega vozila, bi rekel, da gre za moškega med 40. in 50. letom starosti, čigar otroci so bolj ali manj že odrasli, in ki mu je blizu aktiven življenjski slog. Seveda pa posebnega pravila ni, avto je lahko tudi povsem družinski.

Kdaj lahko pričakujemo pestrejšo ponudbo motorjev?

Že prihodnje leto bomo ponudili močnejši dizelski motor s 180 konjskimi močmi in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, pa tudi šibkejše različice. In seveda že omenjeni priklopni hibrid, za katerega pa točnejšega datuma prihoda še ne moremo izdati.

Se obetajo še kakšni modeli X, morda večji, s sedmimi sedeži?

Trende pozorno spremljamo in prostor za nove modele se morebiti ponuja tako pri najmanjših kot pri večjih SUV. Vse je odprto, trenutno pa ni nič konkretnega in nekaj časa bomo zagotovo ostali pri aktualni ponudbi. mat