Čas hmelja: Začimba, s katero se vse začne in konča
V mehki avgustovski svetlobi so se listi in storžki zelenega zlata še nastavljali toplemu soncu. Najzgodnejšo sorto hmelja, legendarni savinjski golding, so že obrali. Druge, novejše sorte hmelja, ki so jih na inštitutu v Žalcu vzgajali v desetletjih raziskovalnega dela – aurora, celeia, bobek… – in najnovejše, kot so styrian gold, styrian wolf itd., pa so potrebovale še nekaj sončnih dni, da sta se povečali masa in dolžina storžka, pa tudi vsebnost alfa kislin. Zdaj je hmelj že dosegel vse želene parametre in je tehnološko zrel ter primeren za obiranje. Septembrsko deževje je nekoliko otežilo obiranje, a ker gre obran hmelj skozi natančen večstopenjski postopek sušenja in baliranja, niso potrebne skrbi glede letine.
Nove sorte hmelja med drugim razvijajo tudi zaradi vremenskih sprememb. »V daljšem obdobju rasti so se slovenske sorte dobro prilagodile naši klimi. Seveda pa raz...
Sredino neurje s točo, ki se je razbesnelo med Novim Celjem in Levcem ter med Ložnico in Savinjo, je močno prizadelo vse poljščine, vrtnine in trajne...