Kamniški hip-hoperji Matter so lani izdali prvenec Amphibios, ki jih je s skladbami, kot sta Safari in Anakonda, izstrelil na glasbeno sceno. V Šiški so jih označili kar za trenutno največji slovenski glasbeni fenomen, ki je slovensko javnost postavil pred zagonetko: »Smo priča surrealistični mojstrovini, absurdističnemu, nihilističnemu komentarju realnosti, ki obdaja to trojico, ali le navadnemu hipsterskemu zafrkavanju, polnemu internih for in slogovnih identitet?«

»Niz razprodanih nastopov po manjših ljubljanskih prizoriščih je dokazal, da odgovor niti ni pomemben. Njihovo iznajdljivo poigravanje z ritmiko in zvočnostjo besed, nenavadnost ležernega dialoga med Tunjo in Dachom ter Levanaelovi in Dachovi beati izven ustaljenih okvirjev preobražajo stanje duha občinstva v nove sfere in kot magnet privlačijo vedno širši krog poslušalcev,« piše na spletni strani Kina Šiška.

Matter so se javnosti prvič v živo predstavili prav v centru urbane kulture v sklopu festivala Tresk, nocoj pa premierno predstavljajo drugi album Mrk, ki bo danes, tako kot prvenec Amphibios, izšel pri založbi rx:tx.