V Lipico je prišlo 82 voznikov iz kar 23 držav sveta. Prva dva dneva tekmovanja ste lahko na izjemno lepo prenovljenem hipodromu v Lipici spremljali dresurno vožnjo; pri tej nalogi je pomembno, da vozniki izvedejo predpisane figure natančno na predpisanih točkah. Sodniki ocenjujejo naloge z ocenami od 0 do 10, pomembna pa je tudi skupna ocena, ki vključuje eleganco, skladnost konj, kočije in voznika.

Še posebej adrenalinsko in za gledalce atraktivno tekmovanje bo na vrsti jutri – maratonska vožnja. Vedno namreč zbudijo največ zanimanja vožnje voznikov in vpreg, ko v naravi, ne na hipodromu, z neverjetno hitrostjo premagujejo najrazličnejše ovire, ko izrazito spretno vijugajo in iščejo najkrajšo in najboljšo pot, da opravijo nalogo v posamezni oviri. Najprej bodo sicer tekmovalci prevozili osem kilometrov po okolici Lipice, po veterinarskem pregledu konj pa bodo morali premagati in prevoziti še osem slikovitih ovir, ki so fiksno postavljene v naravnem okolju kobilarne, med njimi tudi vodno oviro, pri kateri je vedno največ gledalcev. V Lipici so ovire postavljene za gledalce prijazno, saj si je mogoče ogledati vse nastope na njih, če se boste premaknili za zgolj nekaj korakov.

V nedeljo bo na vrsti spretnostna vožnja, tekmovanje pa bo, kot v dresuri, na hipodromu; vožnja poteka po določeni poti med plastičnimi stožci, na vrhu katerih so žogice, vsaka podrta žogica ali stožec pa pomeni tri kazenske točke. Seveda na svetovnem prvenstvu tekmujejo tudi lipicanci, ki so med najboljšimi na svetu za vožnje vpreg, zato jih imajo tudi številne druge reprezentance, in pa slovenski vozniki, tako v posamični konkurenci kot ekipno: Klemen Turk, Miha Tavčar, ki je bil na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti 11., in Mitja Mahorčič, sedemkratni državni prvak, ki je pred dvema letoma z Miho Tavčarjem dosegel najboljši ekipni rezultat – 11. mesto. vav