Tako kot minuli ponedeljek popoldne bodo tudi danes avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) vozili brezplačno. Vendar tokrat ne zaradi zmage slovenske košarkarske reprezentance, ampak zaradi tradicionalnega dneva brez avtomobila, ki ga vsako leto zaznamujemo 22. septembra. Njegov namen je prebivalce mest prepričati, da se pogosteje odločijo za trajnostne oblike prevoza z nizkim ogljičnim odtisom.

V vseh četrtnih skupnostih so izbrali odseke cest in ulic, ki bodo med 10. in 18. uro zaprti za promet. Namesto avtomobilov jih bodo zasedli vrtci, šolarji in različne organizacije ter uživali v pestrem programu. Seveda bodo najmlajši znova izkoristili priložnost za ustvarjanje na asfaltnih tleh, ponekod bodo plesali, se žogali, predstavili se bodo društva, mladinski centri, policisti in gasilci.

Na dan brez avtomobila bo Mestna občina Ljubljana vsem omogočila brezplačno celodnevno parkiranje na vseh ljubljanskih parkiriščih P+R, od koder se lahko vsak brezplačno pripelje do želenega cilja z mestnimi avtobusi ali kolesi sistema BicikeLJ. Tako bo minil zadnji dan evropskega tedna mobilnosti, ki je letos potekal pod geslom »Združimo moči, delimo si prevoz« in je bil usmerjen k spodbujanju souporabe prevoznih sredstev. V Ljubljani je bil že 16. leto zapored. dv