Na štirinajsti dirki motociklističnega razreda motoGP, ki bo na dirkališču Alcaniz v Aragoniji, ostaja največje vprašanje: se bo Italijanu Valentinu Rossiju uspelo predčasno vrniti na motocikel po poškodbi noge? Drugo vprašanje je, kako se bo s tekmeci spopadel Španec Marc Marquez. Bo še vedno tvegal ali bo že dirkal bolj preračunljivo?

Valentino Rossi je manj kot tri tedne po padcu na enduro motociklu, pri katerem si je zlomil dve kosti v nogi, že sedel na motocikel in poskusil, ali bi bila njegova noga že dovolj zaceljena, da bi v nedeljo nastopil na dirki. Prvi test je bil uspešen, prav tako je dobil zeleno luč od svojih zdravnikov, zato bo Italijan odpotoval v Alcaniz, kjer bo skušal nastopiti na dirki. »V Misanu so bili občutki dobri. Zato grem v Alcaniz, in če bo vse potekalo dobro in ne bo bolečin, bi lahko nastopil na dirki,« je povedal večkratni svetovni prvak. A eno so njegove želje in želje vseh navijačev, drugo pa dejansko stanje in nevarnost, da bi si pri morebitnem novem padcu še huje poškodoval komaj zaceljeno nogo. Sam pravi, da ga med vožnjo noga še malce boli, in če ne bo dovolj dobro, bo na njegov motocikel lahko sedel Michael van der Mark, ki bi Italijana zamenjal vsaj na tej dirki.

»Seveda si vsi želimo, da bi Valentino nastopil, Yamaha ga potrebuje, poleg tega je dirka v Aragoniji za nas nekaj posebnega, saj je naš glavni pokrovitelj tudi glavni pokrovitelj dirke,« je dodal vodja ekipe Massimo Meregalli. Do nastopa pa sta, kot omenjeno, še dve prepreki: še en zdravniški pregled in današnji prosti trening. Tudi če mu zdravniki znova prižgejo zeleno luč, bo največ povedala vožnja sama: »Eno je, kaj pravijo zdravniki, drugo pa, ko sediš na motociklu. V Misanu sem preizkusil motocikel prvenstva superbike, naš motoGP motocikel M1 pa je druga zgodba. Tam so obremenitve med vožnjo drugačne.« Rossijev ekipni tovariš Maverick Vinales se medtem po svoje bojuje za ohranjanje vsaj najmanjše možnosti v boju za naslov prvaka. Za vodilnim Marquezom zaostaja za 16 točk. »Alcaniz je ena od mojih najbolj priljubljenih stez, mislim tudi, da ustreza našemu motociklu, zato si lahko obetamo dobro dirko. V Misanu smo na prejšnji dirki naredili nekaj korakov naprej, zdaj sem prepričan, da bomo tudi v Alcanizu hitri,« pravi Maverick Vinales. Podobno meni tudi Marc Marquez, ki pred dirko napoveduje popoln napad in noče veliko slišati o morebitnem taktiziranju: »Uvrstitev med prve tri ne bo dovolj, želim si zmage. Tudi zaradi domačih navijačev, predvsem pa zase, saj bi s tem še malce povečal vodstvo. Zdaj bodo res pomembne vse točke. Tukaj sem do zdaj trikrat zmagal, naš motocikel je bil tradicionalno dober in nove točke so dosegljive. Z Doviziosom imava enako število točk, do konca je še pet dirk. Torej o kakšnem taktiziranju ne moremo in ne smemo govoriti. Za nas šteje zdaj le popolni napad, od prvega treninga do nedeljske dirke.«

S podobnim načrtom, torej popolnim napadom, računa tudi njegov ekipni tovariš Dani Pedrosa, ki je nazadnje zmagal v Alcanizu leta 2012, zadnjih nekaj dirk pa ni ravno najbolj prepričal. »Prejšnja dirka v Misanu je bila zame polom. Številni me že odpisujejo iz boja za naslov prvaka, a ne bom se vdal tako zlahka. Vem pa tudi, da bo naslednjih pet dirk peklenskih,« je prepričan Dani Pedrosa.