Gobarska sezona je na vrhuncu in spet dežujejo opozorila o uživanju gob. A ni nevarno le uživanje, nevarnost preti tudi ob nabiranju, opozarjajo policisti.

Na Dolenjskem se je v sredo popoldne gobarka izgubila na območju Birčne. Svojci so jo kmalu našli in posredovanje ni bilo potrebno. Drugače pa je bilo, ko je ob 18. uri na gobarjenje odšel 84-letnik in se povsem izgubil. Ob devetih zvečer so svojci po neuspešnem iskanju poklicali na pomoč policijo. V iskanje so se vključili še vodniki psov, gasilci, helikopter. Na srečo je imel gobar s seboj mobilni telefon s polno baterijo in je reševalcem lahko sporočil, ko je zagledal modre luči in slišal sirene. Nekaj po polnoči so gobarja našli živega in zdravega.

Policisti poročajo še o gobarju, ki je parkiral ob gozdu, med gobarjenjem pa mu je nekdo vlomil v avto in odnesel denar. »Gobarjem svetujemo, naj upoštevajo samozaščitne ukrepe. Če je mogoče, naj vozil ne parkirajo v gozdu ali na samotnih mestih. Vozila naj skrbno zaklepajo, zapirajo okna in v notranjosti ne puščajo ničesar. Že pred odhodom v gozd naj razmislijo, ali zares dobro poznajo območje, kjer nameravajo gobariti. V gozd naj se odpravijo dovolj zgodaj, da se bodo lahko vrnili še pred temnim delom dneva. S sabo naj vzamejo mobilni telefon in napolnijo baterijo, da bodo po potrebi lahko poklicali na pomoč. Ob hoji po gozdu naj bodo pozorni na smer hoje, posamezne točke ali značilnosti v gozdu, na podlagi katerih bi se lahko orientirali ob vračanju,« je nasvet policijskega inšpektorja Sebastjana Viranta. pk