Kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović z očitki o po njegovem neustreznem delovanju direktorja Gasilsko-reševalne službe Kranj Tomaža Krišlja na seji mestnega sveta ni skoparil. Namignil je, da je Krišelj mesto direktorja zasedel po zaslugi strankarske pripadnosti. Ko je zahteval opustitev pregona zaradi dokumentov o evropskem projektu, ki so skrivnostno izginili, po mnenju svetnika ni deloval kot skrben direktor.

Tudi zaposlovanje vodje operative, ki je hkrati direktorjev namestnik, in tajnice naj bi bilo nezakonito in na podlagi strankarske pripadnosti. Zavod pa naj bi Krišelj po besedah svetnika celo oškodoval – tako denarno kot kadrovsko. Projekt, vreden 40.000 evrov, ki ga je prek razpisa za sofinanciranje iz evropskih sredstev pridobil nekdanji vodja operative v zavodu Matej Kejžar, so po njegovih besedah prevzeli ljubljanski gasilci; zaradi neustreznih razmer pa je omenjeni vodja operative, priznani sodelavec, eden najboljših na področju gasilstva v Evropi, zavod zapustil.

Župan: Očitkov je veliko, a nimajo dokazov

Krišelj vse očitke zavrača, v bran pa so mu stopili tako predsednik in podpredsednik sveta zavoda kot kranjski župan Boštjan Trilar. Kranjski mestni svetniki pa na seji vendarle niso odločali o sprva predvidenem predlogu za poziv Krišlja k odstopu. »Takšen sklep bi mestnim svetnikom nalagal nepotrebno odgovornost. Vsi očitki direktorju Krišlju temeljijo na anonimnem pismu, ki nima nobenih dokazov. Nadzorni organ zavoda je svet zavoda, ta pa je ugotovil, da pri delovanju Gasilsko-reševalne službe Kranj ni nepravilnosti in da je vse zakonito,« pojasnjuje župan Trilar. Zato je mestni svet sklenil, da bo uvedel neodvisno revizijo, ki bo vse domnevne nepravilnosti v zavodu ponovno preverila.

Prav pripadnost in podpora županu Trilarju naj bi Krišlju prinesla direktorsko mesto v zavodu, meni Stevanović in opozarja na domnevno neizpolnjevanje razpisnih pogojev. V bran Krišlju je na seji stopil predsednik sveta zavoda Drago Corn: »Menim, da ste glede na Krišljeve kompetence mestni svetniki, ko ste ga potrdili za direktorja, izbrali zelo dobrega kandidata.« To po njegovem dokazujejo rezultati poslovanja Krišljevega podjetja, ki ga je vodil, zdaj pa je le še večinski lastnik, kar po mnenju enega od inštitutov ni nezdružljivo. Dokaz za ustreznost naj bi bili prav računalniški programi, ki jih je pred desetletjem v svojem podjetju razvijal za potrebe gasilskih služb in za katere je prejel številna priznanja. Corn je z mnenji različnih služb zavrnil tudi druge očitke Krišlju.

Kot bi čistilki pripisovali specialna policijska znanja

A takšna pojasnila svetnika Stevanovića ne prepričajo: »Za direktorja se zahteva pet let delovnih izkušenj na področju gasilstva in reševanja, Krišelj pa z razvojem računalniškega programa ni pridobil niti enega dneva takšnih izkušenj. Trditi, da jih ima, je podobno, kot če bi čistilki pripisovali specialna policijska znanja, ker je enkrat počistila prostore specialne enote policije,« je bil oster. Župan pa s prstom kaže na svet zavoda: »Direktorja imenuje svet zavoda, ki pri izbiri kandidatov preveri, ali izpolnjuje vse zahtevane pogoje, mestni svet izbranega kandidata samo še potrdi. Po mnenju sveta zavoda je bilo imenovanje legalno. Strankarska pripadnost nikoli ne sme pomeniti prednosti pri zaposlovanju, prav tako pa ne tudi ovire,« meni župan.