Ko smo kolesarja Primoža Rogliča pred odhodom na Norveško vprašali, kdaj bo pripravljen za nov telemark na zmagovalnem odru, je umirjeno pripomnil: »Čim prej.« V sredo je bil blizu. Srebrna kolajna v najzahtevnejši disciplini cestnega kolesarstva je za mnoge zlata. Zanj – kolajna. Vesel in srečen, da jo ima. Želel je zlato in mavrično majico. Iskreno je čestital Tomu Dumoulinu. Prav motivacija, pogum, pripravljenost narediti vse in izkoristiti vse potenciale, ki se mu ponudijo, najbolj odražajo pristop 27-letnega kolesarja iz Kisovca. Prav to so razlogi, da vedno znova premika meje. Jasno je. Meja je le mavrično nebo.

Ima eleganco. Je plesalec na cesti. Navdušujoča kombinacija ljudskega športnika, veselja in bolečine brez grimas. Čudež iz Strahovelj. Srebro je dokaz, da nima »motorčka« za dodatni pogon. Tako so po kronometru opisovali predstavo Rogle. V vsem imajo prav. »Lepo je spet na Norveškem. Upal sem, da bom prej v Vikersundu, Trondheimu in Lillehammerju. Zdaj sem vesel, da sem tukaj v Bergnu. Podpora publike je nekaj, česar ne bom nikoli pozabil. Zaradi tega sem med vzponom pozabil na bolečino.« S temi besedami se je Primož Roglič še posebej prikupil tudi neverjetni desettisočglavi norveški publiki, ki ji je zaradi skakalnih korenin še bolj segel v srce.

S srebrno kolajno ni osvojil zgolj druge slovenske kolajne na svetovnih prvenstvih v elitnih kategorijah, ki so jih doslej od leta 1927 razdelili že 837. Pred njim je v analih le aktualni selektor Andrej Hauptman. Z bronom izpred 16 let. S solzami v očeh je pospremil naslednika na oder UCI iz spremljevalnega avtomobila. »V avtu mi ni bilo lahko. Čutil sem veliko odgovornost. Ne bi se dobro počutil, če bi mu v dežju pred kakšnim ovinkom dal napačne napotke,« je Andrej Hauptman slikovito opisal navezo. Zasavec je v kronometru izboljšal dosežek Janija Brajkoviča (šesto mesto), ki ga je Belokranjec, pred tem svetovni prvak med U23, dosegel pred devetimi leti v švicarskem Mendrisiu.

Roglič je zdaj že vpisan na seznam največjih imen vožnje na čas. Ta disciplina sicer nima tako dolge tradicije, epskih zgodb, splošne veljavnosti in prepoznavnosti kot epska cestna dirka. Kronometer pa ima enako veljavo med strokovnjaki in poznavalci. Velja za najbolj izpiljeno tehnično disciplino. Tudi zato ime »ura resnice«. V 24 letih, odkar prirejajo prvenstvo v TT, pa se z zlato in srebrno kolajno lahko pohvali le 24 kolesarjev. Izborna družba. Chris Froome, Britanec, ki zadnja leta gospoduje v rumeni na francoskem Touru, je privozil – bron.

In če si je Rogla že v začetku te sezone Bergen zamislil kot priložnost jeseni, z zaključkom na vzponu na Mount Floyen je videl svojo veliko priložnost in jo do popolnosti izkoristil, je ob včerajšnjem uradnem razkritju trase naslednjega svetovnega prvenstva 2018 v Innsbrucku oči že uprl proti Tirolski. Kronometer bo s klancem, najtežja v zgodovini pa se obeta tudi cestna dirka. A najprej je tu še »cesta« v Bergnu. Primož Roglič si je včeraj s srčno izbranko Loro Klinc vzel dan premora in počakal polno posadko za nedeljskih 257 kilometrov. Trasa velja za zahtevno in kompleksno. Skupaj z Lukom Mezgecem, Janom Tratnikom, Lukom Pibernikom, Janom Polancem in Matejem Mohoričem slutijo novo priložnost. »Za reprezentanco bo uspeh Rogle deloval sproščujoče. Če gre vse kot po maslu, kakor gre že vsa sezona, gre pač vse kot po maslu. Seveda se lahko hitro kaj zalomi. Verjamem, da imamo ekipo, kot je že dolgo nismo imeli. Prepričan sem, da bo v nedeljo še en uspešen dan za slovensko reprezentanco,« je optimist selektor Hauptman. Danes vozijo upi prihodnosti Tadej Pogačar, Žiga Jerman in druščina mlajših članov.