Čeprav ga v zadnjem času videvamo v reklami za čips, Leo Messi menda zelo rad dobro je in popije odlično vino. Januarja je po spletu zakrožila fotografija, kako z mamo za njen 57. rojstni dan pijeta eno najboljših španskih vin vega-sicilia unico, katerega steklenica stane nekaj sto evrov. Ni znano, ali bodo to vino točili tudi v novi Messijevi restavraciji v Barceloni Bellavista del Jardin del Norte. Restavracija velja za zelo posebno, vsaj kar zadeva notranje oblikovanje. Dva tisoč kvadratnih metrov velik prostor je urejen kot mestna četrt. V njej so trafika s časopisi, brivnica, bari, fontane, trg in celo cerkev, vse skupaj je obkroženo še s tristo kvadratnimi metri vrta, na katerem je vodnjak, posvečen Messijevemu rodnemu kraju, argentinskemu Rosariu.

Restavracija ponuja različne načine obedovanja, od majhnih separejev za intimne večerje zaljubljencev do bistroja za mlade, opremljenega z videoigricami. Seveda je v njej tudi posebna soba za spremljanje nogometnih tekem z velikimi televizorji ter podpisanimi dresi Messija, Luisa Suareza in Neymarja. Kar zadeva hrano, ponujajo katalonske in argentinske specialitete. Restavracija ni mišljena kot vrhunska in draga, temveč kot dostopna širši množici. Najcenejši meni za kosilo stane 14 evrov. Dokler bo igral nogomet, Messi seveda ne bo natakar v svoji restavraciji. Za to bosta skrbela njegov brat Rodrigo in sestra Marija. Naložba v restavracijo je stala 2,5 milijona evrov.

Nizozemec s sušijem

Messi še zdaleč ni edini nogometaš, ki se je podal v gostinske vode. Mnogo jih ima bare, dva imata relativno slavne restavracije. Upokojeni nizozemski zvezdnik Clarence Seedorf ima celo verigo japonskih restavracij. Šarmantni in izobraženi nogometaš – še med aktivnim igranjem nogometa je diplomiral iz poslovnih ved na milanski univerzi – je navdušenje nad japonsko hrano pobral od svoje žene Brazilke Luviane, ki tudi vodi restavracije. Prvo restavracijo z imenom Finger's je odprl leta 2004 v Milanu, sledila ji je še ena v Porto Cervu na Sardiniji, nato je posel preselil še v francosko smučarsko središče Megeve in v Dubaj. V Milanu je pred tremi leti odprl še Finger's Garden, ki je enkraten vrtni ambient v središču mesta, letos pa je zadnjo restavracijo v verigi odprl v Rimu. Restavracije so hitro zaslovele po odlični japonski hrani, ki jo ustvarja japonsko-brazilski kuharski mojster Roberto Okabe. Italijanski gurmani so ga opisali kot mojstra, ki japonsko hrano spreminja v poezijo, res pa je, da jo pogosto oplemeniti tudi z brazilskim vplivom. Seeford je dejal, da so njegove restavracije kombinacija japonskega hardvera in brazilskega softvera, vse po vrsti pa veljajo za zelo prestižne.

Marihuana v garderobi

Že bolj prestižna je italijanska restavracija Rosso v Manchestru, last nogometaša Ria Ferdinanda. Domuje v središču mesta v več kot sto let stari stavbi, nekdanji banki, in ima veličastno jedilnico, ki so jo letos na novo opremili. Restavracija je že kmalu po odprtju pred šestimi leti pristala na naslovnicah britanskih tabloidov, ker so v garderobi enega od kuharjev našli 29 vrečk marihuane, leto pozneje pa še enkrat, ko so v njej ujeli Wayna Rooneyja s prostitutko. Kljub temu je postala zbirališče manchestrske smetane. Kljub neljubim dogodkom je Rosso priljubljena restavracija – v njej so večkrat opazili družino Beckham, zelo rad jo obiskuje tudi Boris Becker. Restavracija slovi tudi po baru, kjer si lahko gostje kozarček konjaka privoščijo za 800 evrov.