Na portalu kamnik.info so včeraj objavili videoposnetek medveda, ki se je prejšnjo noč sprehajal kar po cesti proti Kamniški Bistrici. Srečali so ga ob 22.15 med vožnjo v Kamniško Bistrico, kakšnih 300 metrov za spodnjo postajo žičnice na Veliko planino. Kot so dejali, je manjši medved, ki se je ustrašil njihovega vozila, kar nekaj časa tekel pred vozilom.

Vodja lovišča s posebnim namenom Kozorog Darko Veternik je povedal, da medved na njihovem območju zadnji dve leti ni več presenečenje, saj je bil do aprila stalno prisoten. Potem je za nekaj časa izginil in se pred tedni znova pojavil na Menini planini, kjer je poklal deset ovac, se prestrašil pastirja in pobegnil. Dan pred nočnim sprehodom proti Kamniški Bistrici so medveda ponovno opazili na planini Dol, a domnevajo, da gre tokrat za medveda vegetarijanca, saj je razkopal le nekaj mravljišč. Predvidevajo, da se bo odpravil po že utečeni poti proti Krvavcu in od tam morda v Avstrijo. Lahko pa se vrne na Veliko planino, tam ostane ali pa nadaljuje pot v dolino Bele in Solčave.

Ostanite razsodni

Ljudem, ki bi ga morda srečali, svetuje, da ostanejo razsodni in ne mahajo z rokami in ne vpijejo. Mirno naj počakajo, da se umakne medved oziroma se mirno umaknejo sami. »Vpitje, mahanje s palico, metanje kamenja in kriljenje z rokami je prepovedano, saj gre za zver,« opozarja Veternik in dodaja, da naj se ljudje, zlasti gobarji, izogibajo temačnih gozdov in naj ne hodijo v globeli, kjer medved počiva.

V lovskem društvu Kamnik je starešina Marjan Osolnik povedal, da si lovci hitro izmenjujejo informacije o medvedu, ki se je tudi tokrat gibal na območju lovišča Kozorog. Tam je bil medved opažen tudi že pred poldrugim mesecem, ko je na Kopiščih razdejal čebelnjak. Tudi tokrat gre po vsej verjetnosti za medveda in ne medvedko z mladiči, Osolnik pa gobarjem in drugim sprehajalcem, ki bi se morda srečali z njim, kljub temu svetuje previdnost. av