Deset dni pred referendumom o neodvisnosti je v Barceloni policija, ki tudi v Kataloniji spada pod špansko notranje ministrstvo, izvedla preiskave na uradih in ministrstvih katalonske vlade ter prijela 14 ljudi, tudi desno roko podpredsednika vlade, ker organizirajo nezakonit referendum o odcepitvi. Napetost med Madridom in Barcelono se tako povečuje, obenem pa se je odprla možnost za rešitev krize.

Reševanja katalonske krize se je namreč zdaj resno lotila Socialistična stranka. Morda je na to vplivalo 122 socialističnih županov Katalonije, ki so se znašli v stiski, saj jim grozijo in jih žalijo zagovorniki odcepitve, ker nočejo dati na razpolago prostorov za izvedbo referenduma, nekateri tudi iz strahu pred aretacijo. Španski socialisti se zdaj zavzemajo za ustavne spremembe, ki bi do neke mere upoštevale težnje katalonskih nacionalistov.

Rešitev v spremembi ustave?

»Prvega oktobra v Kataloniji v resnici ne bo pravega referenduma, ne bo zavezujočega rezultata. Bo samo poskus, da bi organizirali nekakšno glasovanje, ki pa bo v nasprotju s španskimi in katalonskimi zakoni,« je dejal Miquel Iceta, voditelj Socialistične stranke Katalonije, ki tesno sodeluje s španskimi socialisti. »In 2. oktobra bomo pred istimi problemi, pravzaprav jih bo še več, saj bodo z referendumom nastali novi. Za nas je rešitev v dialogu, v pogajanjih in sporazumu, s katerim bi prenovili ustavni dogovor iz leta 1978.« Gre za ustavo, ki je nastala tri leta po smrti diktatorja Francisca Franca, Kataloncem in Baskom pa je omogočila avtonomijo. Iceta je prepričan, da bo kompromisna rešitev imela več podpore med prebivalci Katalonije, kot jih ima odcepitev – nasprotnikov odcepitve je po anketah namreč vsaj toliko, če ne več kot zagovornikov. Tako je vsaj bilo pred zadnjimi agresivnimi ukrepi zvezne vlade oziroma policije.

Španski socialisti podpirajo desnosredinskega premierja Mariana Rajoya in njegovo vlado v prizadevanju, da preprečita referendum. Strinjajo se tudi z omenjenimi aretacijami v Barceloni. Obenem pa hočejo z ustavnimi spremembami poskrbeti za kompromis med Katalonci in Španci. Na njihovo pobudo so španske parlamentarne stranke – z izjemo liberalnega Ciuadadanosa in katalonske Republikanske levice – podprle ustanovitev posebnega parlamentarnega odbora, ki bi razmislil o ustavnih spremembah v prid Kataloncem.

Uslišati željo po večji avtonomiji

Predlog socialistov je podprla tudi vladajoča Ljudska stranka, ki je doslej nasprotovala ustavnim spremembam. Prav tako so reševanje krize v okviru parlamentarnega odbora odobrili levi Podemos, baskovski nacionalisti in, najpomembnejše, desnosredinska Demokratska evropska stranka Katalonije, ki je trenutno v Kataloniji na oblasti in je glavna pobudnica referenduma.

Odbor, ki naj bi začel delati šele po 1. oktobru, je pred težavno nalogo predvsem zaradi nasprotnih stališč v obeh omenjenih vladajočih desnosredinskih strank, ene v Španiji in druge v Kataloniji. A socialisti menijo, da je mogoče ustreči zahtevam Kataloncev na finančnem, jezikovnem in kulturnem področju. Katalonci, ki so gospodarsko močnejši kot prebivalci drugih predelov Španije, se med drugim pritožujejo, da gre preveč njihovega denarja v Madrid in da so izgubili nekatere pristojnosti na področju šolstva.