Za gazelo dolenjsko-posavske regije je bila na prireditvi v Šolskem centru Novo mesto izbrano črnomaljsko podjetje Adria Dom, ki ga zadnja tri leta vodi Marta Kelvišar (na sliki). V zadnjih desetih letih je Adria Dom, članica skupine Adria Mobil, s pomočjo tehnološko napredne proizvodnje proizvedla že več kot 10.000 mobilnih hišic. Od tega jih izvozi kar 99 odstotkov, večinoma v Italijo, na Hrvaško, v Nemčijo in Madžarsko.

Dobiček z nekaj tisočakov dvignili na 1,7 milijona evrov

Podjetje, ki danes zaposluje 214 sodelavcev, je med letom 2011 in 2016 prihodke iz prodaje več kot podvojilo - z 10,7 na 27,15 milijona evrov in pri tem doseglo zavidljivo povečanje dobička. Ta je zrasel s skromnih 4.250 evrov na kar 1,72 milijona evrov.

Glavne konkurenčne prednosti podjetja so strokovno znanje, timsko delo, inovativnost, visoko kakovostni produkti, izkušnje, več kot 50-letna sinergija znotraj skupine Adria Mobil in nenazadnje tudi lokacija proizvodnje, ki je pomembna pri vstopu na ciljne trge. Podjetje se zaveda konkurence, zato veliko pozornosti posvečajo usposabljanju zaposlenih, zlasti strokovnjakov na področju razvoja. V letu 2016 so obstoječemu programu dodali novo linijo izdelkov Glamping šotorov, letos pa uvajajo inovativno oblikovane nove izdelke Designed to Perform.

Ples in glasba spremljala poslovne zgodbe

Na dobro obiskani prireditvi, kjer imajo dijaki in podjetniki neposredno priložnost, da se spoznajo in postavijo temelje za morebitno sodelovanje v prihodnosti, so v družbi teater poskrbeli tudi za zanimiv kulturni program. S točko Drop da horns v koreografiji Hane Huč in Andraža Grulje so nastopili plesalci hiphop formacije Plesnega studia Novo mesto. Plesalci se poleg uvrstitve v finale na državnem prvenstvu v hip hop formacijah med člani lahko pohvalijo, da so lanskoletni prvaki na državnem, evropskem in svetovnem prvenstvu.

Nastopila sta tudi Pihalni orkester Šolskega centra Novo mesto in solistka Alex. Orkester sestavljajo dijaki in profesorji šolskega centra. Dejansko je to priložnostni orkester, ki prvič nastopa v takšni sestavi. Jedro orkestra je pa Big Band ŠCNM, ki uspešno deluje že tretje leto, ki je lani nastopal tako na izboru regijske gazele v Novem mestu kot na prireditvi Slovenska gazela v Cankarjevem domu. Najodmevnejši nastop so imeli junija letos na Brdu pri Kranju na povabilo predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja. Dirigent orkestra je Gregor Zagorc.

In kdo se skriva za imenom Alex? Aleksandra Matan je vzpenjajoča se pevka iz Mengša in je kljub svojim rosnim dvajsetim že kar nekaj let prisotna na glasbenih odrih. Svoje prve pevske korake je začela v narodno-zabavnih vodah, solo pot pa jo zaenkrat odnaša v house ritme, kjer zasleduje svoje cilje, ki si jih je zastavila že zelo mlada – da bo pela pop glasbo. jpš