S parazitskimi rastlinami se pogosto srečujemo tudi v domačem vrtu. Ker gre navadno za sila zanimive rastline, ki niti nimajo škodljivega vpliva na drugo rastje, so pogosto prijetna popestritev našega vrta, tudi hišnega dvorišča.

Predenice odstranjujemo ročno

Vse do konca oktobra lahko ujamemo pogled na predenice (Cuscuta), ki zajedajo različne vrste rastlin na suhih do zmerno vlažnih traviščih. Značilnosti na videz precej nežnega parazita je tanko rdečkasto steblo, ki ga krasijo drobni cvetki, široki od 7 do 10 milimetrov, samo socvetje pa oblikuje od 8 do 10 drobnih bledo rožnatih do belih. V Sloveniji jih poznamo vsaj šest vrst. Parazitske enoletnice imajo dejansko samo niti, čeprav so ta nitasta stebla obrasla z drobnimi luskolisti. Tako se rastlina ovija okoli različnih travniških rastlin in vanje prodira s preobraženimi koreninami – havstoriji. Predenice so namreč zajedavci, ki tako anorganske kot organske snovi črpajo iz gostiteljskih rastlin, saj so v evoluciji izgubile klorofil in sladkorjev ne morejo proizvajati same.

Zajedalci lahko popestrijo vrt

Pojalniki (Orobanche) so skrajno reducirane zajedalske rastline, ki jih najpogosteje zasledimo na bolj suhih, revnejših travnih površinah. Gre za prave specialiste, ki pa svojega gostitelja kljub vsemu ne uničijo popolnoma. Če bi ga uničile, bi namreč propadle tudi same. Zgodi se tudi, da pojalniki za kakšno leto ali dve izginejo, pa se potem spet pojavijo. Res je tudi, da v primerjavi s pojalniki na vrtu niso preveč nadležni. Zato jih zavoljo popestritve našega vrta nikar ne odstranjujemo.

Seveda pa se na travnih rušah najdejo še druge zanimive parazitske rastline. Tudi orhideja rjava gnezdovnica (Neottia nidus-avis), ki hranilne snovi dobiva od glive, ta pa od drevesa. Rjavo gnezdovnico bomo sicer težko našli na domačem vrtu, če ravno nismo zemlje prinesli iz gozda in se je razmnožila nekje med drevesi. Sicer pa je nikar ne uničujte – rjava gnezdovnica spada celo med zavarovane vrste, prav tako ne dela večje škode. Iz družine črnobinovk se občasno na vrtu pojavi tudi lusnec (Lathraea squamaria). Je neškodljiv in najraje zajeda različne grme in drevesa.

Morda lahko omenimo še smetlike (Euphrasia), tudi škrobotce (Rhinathus), ki zajedajo trave in sodijo med polzajedalce oziroma polparazite. Ker veljajo za precej lepe rastline, ki ne povzročajo škode, jih ne odstranjujte. Ravno smetlike, ki veljajo za poznojesenske cvetlice, na določenih mestih travo prav lepo pobelijo. Na škrobotce, ki travnike porumenijo, pa bo treba počakati do naslednjega poletja.