Po obsodbi je nekdanji direktor Istrabenza Igor Bavčar velikokrat zaprosil za odlog prestajanja kazni, a to seveda ni edini razlog, zakaj je v zapor prišel šele v ponedeljek. Njegova pot na Dob je nenavadna, ker je pozimi 2015, na enega od datumov, ko je bil pričakovan v zaporu, odšel na operacijo srca v izolsko zasebno kliniko Medicor. Pred letom dni se je pojavil še posnetek, kako Bavčar v neki telovadnici rekreativno igra košarko, in minister za pravosodje Goran Klemenčič je dejal, da bo storil vse, da »bodo letele glave«, če postopek zastara, saj gre »za eno pomembnih tranzicijskih zgodb v zgodovini Slovenije«. Vlada je (tudi) zaradi njega omejila možnosti odlaganja odhoda v zapor.

Na čelo LDS ali v Istrabenz?

Bavčar je imel pomembno vlogo pri osamosvojitvi in pri tranziciji. Bil je minister za notranje zadeve, poslanec ter minister za evropske zadeve. Več kot deset let je bil pomemben član vladajoče LDS in razmišljal je celo, da bi nasledil Janeza Drnovška na mestu predsednika LDS. »Preprosto sem se odločil, da ne,« je lani dejal za RTV Slovenija ter razložil, da ga je v Istrabenz povabil Janko Kosmina, politiki pa njegovega prehoda iz politike v gospodarstvo niso preprečili, čeprav bi ga lahko.

Bavčar je v zaporu zato, ker je leta 2007 v verigi transakcij s 7,3-odstotnim deležem Istrabenza, na začetku katere je bila Pivovarna Laško, skupaj z bratoma Nastjo in Kristjanom Sušinskim opral 24,3 milijona evrov. Obsojen je bil tudi nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je šel že po prvem sojenju v zapor.

Trgovanje s temi delnicami je bilo namenjeno menedžerskemu odkupu Istrabenza, vendar je del še širše zgodbe. Šrotovo sodelovanje v tem kaznivem dejanju je namreč mogoče razumeti samo, če vemo, da je vlada Janeza Janše Istrabenzu in Pivovarni Laško prodala Mercator, v zameno pa je Janša dobil nadzor nad časopisom Delo.

Pomembno je poudariti, da je bil Bavčar v zapor res prvič povabljen že leta 2014, vendar med junijem 2015 in aprilom 2017 tam ni bil pričakovan. V tem času je bil nedolžen, saj je vrhovno sodišče prvo sojenje razveljavilo. Takrat je najverjetneje nastal tudi posnetek njegovega igranja košarke.

Po mnenju vrhovnih sodnikov nižjima sodiščema v prvem sojenju ni uspelo dokazati, da je tisto, kar so obtoženi počeli z denarjem iz delnic, res mogoče opisati kot pranje denarja. To je bil Bavčarjev zagovor tudi na ponovnem sojenju. Njegov odvetnik Janez Koščak je dejal, da je denar transparentno porabil, saj je z njim kupil delež v podjetju, kreditiral podjetje, vračal posojilo bankam ali pa ga podaril hčeri in kupil nepremičnine.

Ali sta v drugem sojenju nižji sodišči bolje opravili svoje delo, bodo vrhovni sodniki še povedali. Čeprav je Bavčar drugič pravnomočno obsojen in prvič v zaporu, zadeva torej še ni končana in mogoče je, da bo kmalu spet prost.

BAVČARJEVA DOLGA POT DO DOBA (infografika)