Ko s spleta preneseš brezplačen protivirusni program ali program za čiščenje nepotrebne navlake, ki se je tekom časa nabrala na trdem disku, obstaja kar dobra verjetnost, da si v resnici naložil zlonamerno kodo. Še posebej, če si naložil program, ki si z zanesljivostjo v računalniških krogih še ni ustvaril pozitivnega renomeja, oziroma če si program naložil s sumljive spletne strani. Nekaj povsem drugega pa je, če si zlonamerno kodo na svoj računalnik naložil s programom, ki je priznan, in katerega materinsko podjetje je priznano za izdelavo zanesljivega protivirusnega orodja. Prav to se je nedavno zgodilo vsem, ki so s spleta prenesli program za čiščenje navlake CCleaner.

Virus vmešan v priznan program

V aplikacijo, ki jo aktivno uporablja skoraj tri milijone uporabnikov se je na doslej še neznan način vrinila zlonamerna koda. To je medtem potrdilo tudi materinsko podjetje aplikacije Avast. Med škodljivimi začimbami, ki so bile vmešane v program, so tudi možnost nalaganja sumljive programske opreme na okužen računalnik, vključno s programi za beleženje tipkanja, s čimer hekerji med drugim kradejo gesla, in izsiljevalskimi virusi.

Kljub okužbi programa z zlonamerno kodo trenutno ni znakov, da bi kdo od uporabnikov utrpel napad, zlonamerna koda pa je lahko zbirala tudi podatke o imenu računalnika, vsej naloženi programski opremi in posodobitvah windowsov, procesih, ki potekajo na računalniku in omrežne podatke računalnikov. Avtorji aplikacije ob tem še tolažijo, da so bili vsi zbrani podatki kriptirani in da ni velike verjetnosti, da je kdo do njih dostopal.

Ni izključeno, da je virus v progam vnesel kdo od zaposlenih

Okužena naj bi bila sicer verzija 5.33, ki je bila aktualna med 15. avgustom in 12. septembrom, zato podjetje vse, ki od tedaj še niso posodobili programa, poziva, naj to storijo nemudoma. Kako se je zlonamerna koda znašla v programu CCleaner, pa zaenkrat ostaja neznanka. Izključeno ni niti, da bi jo vanj lahko zapakiral uslužbenec podjetja.