Za uvod reprezentančnega dela letošnjega kolesarskega cestnega svetovnega prvenstva v Bergnu na Norveškem so v posamični vožnji na čas Slovenijo predstavljali mladinka Karin Penko (34. mesto), med mlajšimi člani njen starejši brat Izidor Penko (15. mesto) ter Matic Grošelj (42.). Kot se je vsa zadnja leta pokazalo na največjih tekmovanjih, v mlajših kategorijah velja, da kronometer ostaja zapostavljena disciplina. Zgolj povečana pozornost v zadnjem poletnem obdobju, ko je priprave na prvenstvo prevzel Penko, za tako zahtevno prvino kolesarstva ni dovolj, da bi bilo mogoče misliti na kolajno. Kljub temu da je trasa na Norveškem zelo drugačna od običajnih.

Danes bo v idiličnem okolju fjordov preizkušnja mladincev (velika pričakovanja imata Nik Čemažar in Aljaž Jarc) in članic brez slovenskih predstavnic. Polona Batagelj in Urša Pintar, ki sta v nedeljo nastopili s svojo ekipo BTC City Ljubljana v uvodni preizkušnji prvenstva v ekipni vožnji na čas, bosta moči hranili za sobotno cestno dirko. Na razgibani trasi sta skupaj s Poljakinjo Eugenijo Bujak, Nizozemko Maaike Boogaard, Nemko Corino Lechner in Švedinjo Hanno Nilsson s sedmim mestom izenačili lanski dosežek iz Dohe. Sedmo mesto je tudi najboljši dosežek v dosedanjih štirih nastopih varovank Gorazda Penka na svetovnih prvenstvih, s čimer so na njegovo zadovoljstvo potrdile uspešno sezono. Za svetovnimi prvakinjami SunWeb so zaostale 3 minute in 47 sekund.

V sredo bo s posamično preizkušnjo mlajših članov drugi vrhunec prvenstva. Primož Roglič in Jan Tratnik sta bila po ekipni vožnji na čas zadovoljna. Zasavec je bil z ekipo LottoNl-Jumbo sedmi, Idrijec pa presenetljivo le mesto zadaj. »Ne morem se pritoževati,« je pripomnil eden velikih junakov francoskega Toura Primož Roglič. »Ekipna vožnja na čas je tehnično najtežja disciplina. Ni odvisno od posameznika, vse je odvisno od celotne ekipe,« je opisal Roglič, ki je bil veliko časa na čelu kolone. Ta dva dneva pa se posveča ogledu zaključka posamične preizkušnje, ki jo zaznamuje strmina, ki jo je težko prevoziti že z avtomobilom.