Precejšen pesimizem na kapitalskih trgih v prvem septembrskem tednu, manjše posledice orkana Irma od pričakovanih in olajšanje ob odsotnosti severnokorejskih jedrskih poskusov so glavni razlogi za optimističen začetek preteklega tedna na ameriškem borznem parketu. Pomemben vpliv je imela še četrtkova objava o avgustovski inflaciji v ZDA, ki je znašala 0,4 odstotka. Višja inflacija kot v preteklih mesecih je skladna z oceno ameriške centralne banke FED, da je nizka inflacija le prehodne narave ter da se bo v drugi polovici leta okrepila. Po objavi so se okrepila pričakovanja tržnih udeležencev glede dviga ključne obrestne mere v decembru, ki pričakujejo dvig že s 50-odstotno verjetnostjo. Višje obrestne mere pozitivno vplivajo tudi na obrestne marže bank in tako ni presenetljivo, da so ameriške bančne delnice v preteklem tednu v povprečju pridobile več kot 5 odstotkov svoje vrednosti. V preteklem tednu pa so se znižali tečaji ameriških državnih obveznic. Upad je predvsem posledica selitve sredstev vlagateljev iz varnih naložb v bolj tvegane naložbe, zlasti zaradi manjše negotovosti in spremembe pričakovanj glede dviga ključne obrestne mere.

Optimizem je prevladoval tudi v Evropi. Med makroekonomskimi objavami velja izpostaviti predvsem 2-odstotno rast plač v evrskem območju v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi z lanskim in gospodarsko rast območja, ki je bila najvišja v zadnjih dveh letih. Glede na objave ni presenetljivo, da so v preteklem tednu na svoji vrednosti največ pridobili tečaji delnic panožnih skupin maloprodaja, avtomobili in finančne delnice, ki so močno odvisne od razpoloženja potrošnika. Izpostaviti velja tudi objavljeno vrednost indeksa razpoloženja nabavnih menedžerjev v evrskem območju, ki je bila nekoliko nižja od pričakovane, a še vedno v območju, ki napoveduje solidno gospodarsko rast tudi v prihodnjih mesecih.

Z visoko inflacijo se soočajo v Združenem kraljestvu, kjer so se cene življenjskih potrebščin v avgustu, v primerjavi z lanskim avgustom, v povprečju dvignile kar za 2,9 odstotka. Angleška centralna banka (BoE) na višjo inflacijo sicer ni odgovorila z dvigom ključne obrestne mere, a je v izjavi za javnost zapisala, da bi lahko bili prihodnji dvigi hitrejši od prvotno pričakovanih. Tudi ta sprememba pričakovanj tržnih udeležencev se je močno odrazila na trgu, saj je vrednost angleškega funta v primerjavi z evrom v preteklem tednu porasla kar za 3,75 odstotka, zahtevana donosnost angleške 10-letne državne obveznice pa je dosegla najvišjo vrednost od začetka avgusta.

Odsotnost severnokorejskih jedrskih poskusov v začetku preteklega tedna in dobre makroekonomske objave so razlog tudi za rast tečajev japonskih delnic. Med objavami velja izpostaviti predvsem 4-odstotni porast naročil za strojno opremo, kar je posledica predvsem gospodarske rasti, ki na Japonskem traja šest zaporednih četrtletij, višje japonske zaposlenosti in tudi rasti mednarodne trgovine. Slednje in pa zlasti rastoča cena surove nafte, ki je v preteklem tednu ob napovedih o rastočem povpraševanju in postopnem začetku delovanja ameriških rafinerij znova presegla ceno 50 dolarjev za sodček, sta tudi ključna razloga za v povprečju pozitivno donosnost trgov v razvoju.