Posvetovali smo se z nekaterimi izmed najboljših izvedencev za dizajn in razkrivamo njihove skrivne zvijače, kako poceni povzdigniti spalnico v razkošnejši prostor.

Odvzemite in ne dodajate stvari

Včasih je za to, da je prostor videti vrhunsko opremljen, treba kaj odvzeti in ne dodati. Spalnice vam ni treba natrpati z opremo, da bi bila videti luksuzna, temveč vanjo vključite mešanico tekstur in končne obdelave. Kontrast vedno deluje lepo. Odstranjevanje navlake ni lahko, vemo. Navsezadnje niste edini, ki v spalnici skrivate vse mogoče stvari, kjer so na očeh samo vam. Eden od načinov, kako preprečite, da bi spalnico naredile ceneno, je, da izberete dvonamensko opremo za shranjevanje, denimo nizke plastične zabojčke, ki jih potisnemo pod posteljo, ali klop, v kateri hranimo posteljnino ali kaj drugega.

Uporabite ogledala

Nič ne deluje tako luksuzno kot prostor. In v tem smislu so ogledala vaši najboljši prijatelji, saj naredijo prostor navidezno večji in prispevajo dotik luksuza v sicer običajni sobi. Izvedenci za feng šuj odsvetujejo ogledala v spalnici, vendar prepuščamo vam, da se odločite, kako pomembno vlogo jim boste dodelili v dekoraciji spalnega prostora. Veliko ogledalo, prislonjeno na steno, je denimo eleganten dodatek, ki vizualno poviša spalnico z nižjim stropom.

Nanizajte svetila

Za zaokrožen prostor izberite različne vire svetlobe. Za začetek obesite na strop veliko in vpadljivo svetilko, ki v spalnici takoj vzbudi luksuzni občutek. Nato dodajte še stenske svetilke, namizne (nočne) lučke in talne svetilke, da ustvarite svetlobno mehak videz prostora.

Dodajte medeninaste poudarke

Medenina, dekorativna uspešnica iz sedemdesetih in osemdesetih let, se je vrnila na velika vrata. Če izberete prave poudarke, takšen kovinski videz spalnici takoj doda nadih luksuza. Le nekaj dodatkov je potrebnih za topel, sijajen in eleganten videz. Ena izmed najboljših zvijač? Nad posteljo obesite ogledalo v obliki sonca z medeninastim okvirjem ali pa ob njo postavite nočni omarici na zanimivih nogah iz medenine.

Večplastna posteljnina

Uprite se skušnjavi, da kupite poceni posteljni komplet, in posteljnino skrbno izberite. Izbor kakovostnih rjuh iz egipčanskega bombaža, prešitih odej in prevlek naredi vašo posteljo vizualno udobno, izborno in vabljivo. In tako jo tudi občutite. Seveda ne pozabite na kakovostne blazine, ki obdržijo obliko. Dodajte še svilene okrasne blazine, umetno krzno in izvezeno pregrinjalo za več teksture. Da zaokrožite večplastni videz, položite čez spodnji del postelje mehko odejo.

Povzdignite posteljno vzglavje

In to dobesedno, če vaša postelja vzglavja sploh nima. Takšno vzglavje naredi veliko razliko v videzu in občutenju spalnice. Postelja je namreč središčna točka spalnega prostora, zato se pogled vedno ustav na njej. Seveda ni treba, da je vzglavje gromozansko ali izumetničeno. Mizar vam lahko izdela končnico, ki jo daste preobleči v želeno tkanino, denimo žamet ali umetno usnje. Če ste vešči dela z orodjem, lahko vzglavje izdelate tudi sami.

Prepleskajte strop

Imate radi barve, a si v spalnici z njimi ne upate predaleč? Predlagamo vam, da v nežnejši barvni odtenek prepleskate strop. Barvni strop doda prostoru globino, ne da bi ga nadvladal. Strokovnjaki svetujejo, da strop pobarvamo vsaj en odtenek svetleje kot stene, in sicer s sijajno barvo, ki odseva svetlobo.

Vir: www.realtor.com