S potrditvijo oprostilne sodbe vpletenim v prenovo smučišča Vogel je ljubljansko višje sodišče pred nedavnim potrdilo, da so bila evropska sredstva Žičnicam Vogel za gradnjo dveh štirisedežnic upravičeno izplačana ter porabljena izključno za namen projekta. Kot je opozoril zagovornik Mitja Sever, je višje sodišče ugotovilo, da je okrožno sodišče v Kranju svojo odločitev natančno, logično in prepričljivo obrazložilo ter nekdanjega direktorja Žičnic Vogel Tomaža Šumija, vodjo projekta gradnje Antona Šteblaja in Marjana Markiča, direktorja Projektivnega podjetja Kranj, utemeljeno oprostilo očitkov storitve kaznivih dejanj.

Obnova štirisedežnic je smučišče rešila pred propadom

»Zagovorniki, odvetniki Branka Zobec Hrastar, Anka Kozamernik in Mitja Sever, smo s takšno odločitvijo zadovoljni. Izkazuje namreč delovanje pravne države in doslednost ter kritičnost sodišča tudi v obširnejših in zapletenejših kazenskih zadevah, kjer ne zadoščajo več posplošeni očitki tožilstva in opiranje obtožb na domnevna večmilijonska oškodovanja,« je zapisal odvetnik Sever. Dodal je, da so odločitve višjega sodišča veseli tudi vsi oproščeni krivde, saj je tudi postopek na sodišču jasno dokazal pravilnost njihovega dela, zaradi katerega so se Žičnice Vogel z modernizacijo in postavitvijo novih sedežnic izognile propadu podjetja in jim je bilo omogočeno današnje uspešno poslovanje.

Čeprav so si oproščeni krivde oddahnili že po koncu sojenja v Kranju, mimo razmišljanja o drugačnih scenarijih takrat niso mogli. »Obsodba bi pomenila katastrofo za smučišče, ker bi morali denar vrniti in plačati tudi obresti. To bi bil pogreb ne le za Vogel, pač pa za ves Bohinj,« je po končanem sojenju v Kranju dejal Šumi. Da bi Vogel lahko doživel podobno usodo propadanja in dolgotrajnega obujanja, kot jo je v preteklosti beležil Kanin, če se nekdanje vodstvo Žičnic Vogel pred skorajda desetletjem ne bi lotilo obsežne investicije v štirisedežnici, je v eni od obravnav poudaril Marko Podrekar z ministrstva za gospodarstvo, ki so ga zaslišali kot pričo. »Investicija je bila nujna in ekonomsko upravičena,« je dejal, ko je načrt nekdanjega vodstva Žičnic Vogel moral oceniti z ekonomskega vidika.

Dela so trajala 121 dni

Kot je znano, so za petmilijonsko investicijo na Voglu prejeli 1,7 milijona evrov nepovratnih sredstev. Štirisedežnici Orlove glave in Brunarica so na Voglu slovesno odprli konec januarja 2008, dela pa so trajala 121 dni. Za omenjeni projekt so v Žičnicah Vogel na razpisu leta 2007 kandidirali dvakrat. Najprej so po nasvetu ministrstva kandidirali kot srednje veliko podjetje, a do sredstev niso bili upravičeni, ker je razpisna komisija, sestavljena iz predstavnikov ministrstva, ugotovila, da so v resnici veliko podjetje.

Več sreče so imeli pri ponovnem odpiranju prijav na razpis, ko so se prijavili kot veliko podjetje, projekt pa je bil izbran za sofinanciranje. A pojavljalo se je vprašanje, ali niso del, opredeljenih v razpisu, začeli že pred prejemom sklepa o sofinanciranju z ministrstva. Sodelujoči pri projektu so trdili, da so pred tem izvedli samo pripravljalna dela, ki pa so po pravilih za sofinanciranje dovoljena.

»Raje bi gradil še pet žičnic v takem vremenu kot takrat na Voglu, kot pa da bi hodil na sodišče in občutil to obremenitev,« je po končanem sojenju dejal direktor Projektivnega podjetja Kranj Marjan Markič.

»Nihče ni bil preslepljen in nihče se ni okoristil, pa tudi naklepa ni bilo. Preslepitev bi pomenila pridobitev koristi, ne pridobitev sklepa o sofinanciranju, zato jo odločno zanikam. Priznam pa neizmeren interes za rešitev Vogla in bohinjskega turizma,« je večkrat ponovil Šumi.