Kako prepoznaš velike ekipe? Po osvojenih lovorikah? Morda, a to je le ena stran športne veličine. Spomnite se, kakšne izpade so morali trpeti Slovenci, ob tem ko so v skupinskem delu premagali nemočne Francoze. V oči so bodli številni grobi prekrški pa recimo nešportno vedenje Evana Fournierja. Čustva so na reprezentačnih tekmah gotovo močna, a potrebno se je učiti na napakah in pri 24. letih bi NBA zvezdnik moral znati bolje. S svojim obnašanjem je francoski dres sramotil tudi na naslednjih tekmah.

Podoben pristop so ubrali tudi Latvijci, ki so stavili na grobo igro in se milo rečeno posluževali nekošarkarskih elementov, ki bi lahko v zaključku prerasli v fizični obračun. Vroče je bilo že na ogrevanju, ko se je Jānis Timma zaletel v Eda Murića. A Slovencem to ni vzelo zaleta. Jasno je, da si je na najvišji ravni potrebno zmago priboriti tudi ob provokacijah in nešportnem obnašanju nasprotnika. Pomembno je ostati osredotočen. Če želiš biti najboljši, te takšne stvari ne smejo spraviti iz tira.

Španci pokazali veliko spoštovanja

Bistveno drugačen odnos so do slovenskih igralcev pokazali Španci. Aktualni evropski prvaki so navajeni zmagovati in to je bilo razvidno tudi v izjavah po tekmi. Poraz jih je prizadel, posebej zaradi ogromne razlike 20 točk, a svojega razočaranja niso usmerili v nešportne poteze ali kreganje s sodniki. Zgolj ob zadnjih dveh točkah je žoga poletela v zaščito pod obročem, to pa je bil tudi edini znak frustracij. Španija na čelu s Pauom Gasolom je pred, med in po tekmi pokazala, da v ekipi niso le odlični igralci, temveč veliki športniki in ob tem še pravi gospodje.

»Zadeli so vse, pri čemer ni bilo važno, kako. To je frustrirajoče, še posebej, ker smo igrali polfinale in to na evropskem prvenstvu. Zavedali smo se, da se to lahko zgodi, saj ima Slovenija vrhunske igralce. A takšen je šport. Poraz je treba sprejeti in še naprej trdo delati za zastavljeni cilj,« je po porazu dejal španski kapetan in najboljši strelec evropskih prvenstev ter zatem svoji ekipi pomagal do bronastega odličja.

Tudi Srbi so poraz sprejeli z veliko dostojanstva

Srbski selektor Aleksander Đorđević je v pogovoru za RTS pohvalil svoje igralce in v svojem slogu zavrnil tudi namige, da je Srbija na EP odšla nepopolna. »Kolegi iz drugih reprezentanc so mi rekli, da sem prišel brez sedmih, osmih igralcev. Ne, prišel sem z 12 najboljšimi.« Seveda je srbski selektor bil razočaran, ker njegovim varovancem ni uspelo osvojiti tako željenega evropskega zlata, a kot je Slovence hvalil že pred tekmo in jih postavljal v vlogo favorita, jim je športno čestital tudi po koncu: »Na prvenstvu niso izgubili. Imeli so sijajnega vodjo Dragića, ki je dal ton prvenstvu, Dončić gre zanesljivo po njegovih stopinjah, imeli so tudi Prepeliča, ki je finale odigral fenomenalno.«

Srbom se je z veliko potezo prikupil slovenski kapetan

Časnik Blic na svojih straneh izpostavlja, da je tudi srebro za Srbijo uspeh, še posebej pa gesto Gorana Dragića, ki je po tekmi tolažil Vladimirja Lučića, ki so mu po porazu oči napolnile solze. Prispevek je poimenoval kar 'najmočnejša fotografija finala': »Kako zelo Goran Dragić ceni srbsko reprezentanco, je najboljši igralec EP pokazal tudi s tem, da je prišel k Lučiću in ga tolažil,« so zapisali srbski novinarji in dejanje slovenskega kapetana označili kot »lekcijo iz spoštovanja«.

Poteza Gorana Dragića po tekmi, ki športno tolaži tekmece, je prav tako osrednja novica Telegrafa, kjer so poseben članek namenili še Luki Dončiću, ki so ga poimenovali kar čudežni otrok in v nadaljevanju wunderkind.

Tisoče Slovencev poskrbelo za odlično športno navijanje

Svoj delež izjemni športni zgodbi so dodali tudi slovenski in srbski navijači. Stiki med obema skupinama so potekali v prijateljskem vzdušju, s pravo mero dobronamernega zbadanja in izražanja spoštovanja. Skupaj so se fotografirali, poskakovali, se celo poljubljali in izmenjevali pijačo. Kot je za STA povzel Slobodan iz Beograda: »Navdušen sem nad Slovenci. Že več let povsod obiskujem športne prireditve, ampak nikoli še nisem doživel takšnega prijateljskega odnosa. Vsa čast, bratje Slovenci.«