Od oktobra do decembra bo zaposlovalo 11 odstotkov podjetij. To kažejo rezultati ankete družbe ManpowerGroup, v kateri je sodelovalo 620 slovenskih podjetij.

11 % anketiranih podjetij do konca leta napoveduje rast zaposlovanja.

23-% rast zaposlovanja od oktobra do konca leta napovedujejo proizvodna podjetja.

V energetiki tokrat manj optimizma

Po podatkih raziskave zgolj dva odstotka anketiranih podjetij napoveduje upad zaposlovanja, 81 odstotkov anketiranih od 620 podjetij pa sprememb pri zaposlovanju ne načrtuje. Najmanj zaposlovanja napovedujejo v energetiki, v kateri bo dodatno delovno silo iskalo le štiri odstotke anketiranih podjetij. Delodajalci iz vseh desetih panog, vseh štirih regij in štirih velikosti podjetij imajo pozitivne namere pri zaposlovanju. »Zaposlitveni obeti so v prihajajočem četrtletju še boljši in bodo iskalcem zaposlitve dali nove možnosti, predvsem v proizvodni panogi,« pravi direktor podjetja Manpower Slovenija Robert Vovk.

Najnižja stopnja brezposelnosti po letu 2009

955.000 delovno aktivnih je bilo v drugem četrtletju 2017.

Zadnji statistični podatki kažejo, da je bilo v letošnjem drugem četrtletju 66.000 anketno brezposelnih. Med delovno aktivnimi je bilo 666.000 zaposlenih za nedoločen čas, med zaposlenimi za določen čas jih je bilo 101.000 v rednem delovnem razmerju, 32.000 je bilo zaposlenih prek študentskega servisa, 13.000 pa jih je delalo po pogodbah ali za neposredno plačilo.