Nocoj so v Los Angelesu podelili televizijske nagrade emmy. Čeprav emmyji ne slovijo po prepoznavanju novih talentov ter običajno glavne nagrade podeljujejo že znanim in uveljavljenim igralcem in serijam, je tokratna podelitev postregla z nekaj presenečenji.

Mnoge je presenetilo, da je največ nagrad prejela serija Deklina zgodba (Handmaid's Tale). Samoumevno je bilo, da bo nagrado za najboljšo serijo dobila nanizanka katerega izmed ponudnikov na zahtevo, kakršna sta denimo Netflix in Amazon, malokdo pa je pričakoval, da to utegne uspeti podjetju Hulu.

Zmagovalko večera, serijo Deklina zgodba, snemajo po romanu pisateljice Margaret Atwood, ki velja za klasiko. Podeljevalci so televizijski adaptaciji romana o distopičnem svetu, v katerem ženske nimajo več pravic, podelili pet nagrad. Elisabeth Moss je za portretiranje spolne sužnje Olfrede prejela nagrado za najboljšo glavno vlogo, njena kolegica Ann Dowd pa nagrado za najboljšo stransko vlogo. Podeljevalci so Deklini zgodbi med drugim namenili tudi nagrado za najboljšo dramsko serijo, scenarij in za režijo.

V ospredju nedeljske podelitve je bila tudi HBO-jeva serija Majhne laži (Big little lies), ki je med drugim osvojila emmyja za najboljšo miniserijo in režijo v tej kategoriji. Serija je Nicole Kidman je prinesla nagrado za najboljšo igralko, nagrado za najboljšega igralca in igralko v stranski vlogi pa Alexandru Skarsgardu in Lauri Dern.

Politični podton podelitve

Nagrajena je bila tudi ekipa oddaje Saturday Night Live, ki je v zadnjem letu občinstvo zabava s parodijami na Donalda Trumpa. Iz ekipe sta bila za moško in žensko stransko vlogo v kategoriji komedija nagrajena tudi Alec Baldwin, ki je v minulem letu Američane zabaval z oponašanjem Trumpa, in Kate McKinnon, za gostujoča igralca v omenjeni oddaji pa sta bila nagrajena Melissa McCarthy in Dave Chappelle. Baldwin je prireditev izkoristil, da je ponovno ošvrknil Trumpa. »Navsezadnje pa ste le dobili emmyja, gospod predsednik,« je dejal v zahvalnem govoru. S tem je namignil na Trumpovo frustracijo ob dejstvu, da njegov šov Vajenec ni nikoli prejel emmyja.

Praznih rok ostali seriji Stranger Things in Westworld

Da letos emmyja ne bo prejela serija Igra prestolov, je bilo jasno že nekaj časa. Pravilnik emmyjev namreč določa, da so lahko nominirane zgolj serije, ki so se predvajale v obdobju med 1. junijem 2016 in 31. majem letos. Sedma sezona Igre prestolov bo tako morala na nagrade počakati do prihodnjega leta. Praznih rok pa so ostali tudi ustvarjalci dve priljubljenih serij, Stanger Things in Westworld.