"To je bistvo vsega. Nobena ekipa v Evropi in v to sem stoodstotno prepričan, se noče srečati z nami. Vidim, kako nas druge reprezentance gledajo v hotelu. Nemogoče nas je kriti in od tu izhaja naša samozavest. Zato se držimo načela, da naj drugi razmišljamo o nas, ne mi o njih," pravi Zagorac.

Goran Dragić je bil tudi dan pred finalom sproščen in nasmejan. "Srbija je zelo močna ekipa. Igra fizično košarko. Ima dva glavna igralca, Bogdana Bogdanovića in Bobija Marjanovića. Ostali sestavljajo okostje. Dobro si pomagajo v obrambi. Mislim, da imamo lepe možnosti, ki jih nameravamo uporabiti," je povedal uvodoma.

"Smo zelo samozavestni in prav je tako, saj igramo najboljšo košarko na tem prvenstvu. Na to tekmo čakam celo življenje. Ko sem bil še otrok, sem sanjal, da bom nekega dne igral za svojo državo. Zdaj sanjam svoje sanje. Neverjetno je, ko vidiš, koliko navijačev te podpira, diha s tabo, vsi se veselijo te tekme, definitivno bo ena najlepših tekem v mojem življenju," pravi Dragić.

"Seveda se bo treba dobro pripraviti, gristi v obrambi, pustiti kolena in zobe na parketu. Mislim, da jim naša igra ne ustreza, še posebej Marjanoviću. Treba ga bo napadati od prve do zadnje minute," napoveduje slovenski kapetan.

Proti Istanbulu odletelo še zadnje letalo s slovenskimi navijači

Okoli 11.30 je z letališča na Brniku proti Istanbulu poletelo še zadnje letalo s slovenskimi navijači, ki si želijo ogledati drevišnjo finalno tekmo na evropskem prvenstvu v košarki. Na letališču je bilo živahno že vse od ranega jutra, številni so se na pot proti Turčiji odpravili tudi z avtomobili, kombiji in avtobusi.

Nocojšnjo tekmo za zlato medaljo na evropskem prvenstvu med reprezentancama Slovenije in Srbije si bo na stadionu v Istanbulu po nekaterih ocenah ogledalo 5000 slovenskih navijačev.

Številni navijači so že na prizorišču, mnogi pa so se na pot odpravili v zadnjem trenutku v samoorganizaciji ali preko agencij. Samo z Brnika je danes proti Istanbulu odletelo devet letal turškega prevoznika Turkish Airlines in eno letalo Adrie Airways. Še en airbus s 190 sedeži turškega prevoznika je z ljubljanskega letališča odpotoval že v soboto zvečer. Nekateri navijači so se odločili tudi za lete z letališč okoliških držav.

Pri turistični agenciji Kompas so prodali približno 1500 navijaških paketov, ki so jih poimenovali Navijaški utrip. Potem ko so že pred torkovo četrtfinalno tekmo odpeljali na evropsko prvenstvo okoli 250 slovenskih navijačev, ki bodo v Istanbulu ostali do nedelje, se je tako danes tja odpravilo še 1500 navijačev na čarterskih letih.

"Ko pridejo na letališče, se z avtobusi odpravijo proti Istanbulu, nekateri tudi na ogled mesta, večina pa takoj na navijaško druženje, ustvariti dobro vzdušje pred tekmo. Nato imajo še prevoz do dvorane, kjer nas čaka vrhunec dneva - tekma za zlato medaljo oz. naslov evropskega prvaka," je v soboto za STA pojasnil direktor prodaje v Kompasu Peter Majerle.

Paket je stal 475 evrov na osebo, vključuje pa letalski prevoz, vse prevoze na destinaciji in organizacijo ter vodenje. Dodatni strošek za vse potnike je bila vstopnica, ki so si jo izbrali po ceniku. Vstopnice so stale od 50 do 70 evrov, je pojasnil Majerle.

Tekma med slovensko in srbsko reprezentanco se bo začela ob 20.30. Tisti, ki se je ne bodo ogledali v živo, jo bodo lahko spremljali na televizijskih ekranih v številnih lokalih po državi, največje prizorišče skupnega ogleda pa bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo razprostrli veliko platno.

V ljubljanskem Kinu Bežigrad so ponudili brezplačne vstopnice za ogled finalne tekme, ki so jih navdušeni navijači v pičlih treh urah razgrabili že v petek. Prostori kina so bili s športnim navdušenjem napolnjeni že v sredo, ko so polfinalno tekmo s špansko reprezentanco predvajali na velikem televizorju v predprostoru kinodvorane.

Slovenski košarkarji se bodo s prvo medaljo z evropskega prvenstva vrnili domov v ponedeljek, ko jim ob večernih urah pripravljajo uradni sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob tej priložnosti bodo Slovenske železnice omogočile brezplačno vožnjo z vlakom na sprejem in nazaj. Brezplačne povratne vozovnice bodo začeli deliti v ponedeljek ob 12. uri, ob tem pa je treba pokazati navijaški rekvizit.

Pahor bo finalno košarkarsko tekmo spremljal z navijači v Ljubljani

Predsednik republike Borut Pahor si bo finalno košarkarsko tekmo med Slovenijo in Srbijo na evropskem prvenstvu ogledal v Hiši športa v Ljubljani, kjer se bo pridružil navijačem, ki si bodo lahko prenos tekme ogledali na dveh televizijah in platnih. Naše junake bo spodbujal z "zastavo slavnih", so sporočili iz urada predsednika.