Olimpija in Maribor se bosta ob zaključku uvodne četrtine državnega prvenstva pomerila z najzahtevnejšima tekmecema. Ljubljančani bodo v Stožicah gostili Domžale, ki so se odpočile po napornem evropskem poletju, medtem ko bodo Štajerci odpotovali v Novo Gorico. Olimpija ima po osmih krogih dve točki prednosti pred Mariborom, ki je v sredo odigral popolno tekmo v ligi prvakov. Dovršen sistem bi trener Darko Milanič rad prenesel tudi na prvoligaška igrišča, kjer pa zaradi kakovosti tekmecev ne more biti tako visokega naboja.

Deveti krog sta z včerajšnjo tekmo sicer že odprla Celje in Krško, danes pa bosta dejavna tudi novinca Triglav in Ankaran, ki se v tej sezoni še nista veselila zmage. Kranjčani bodo gostili Rudar, Ankarančani pa bodo nastopili v Kidričevem. Prihodnji teden bodo na sporedu tudi preostale tekme osmine finala slovenskega pokala. Pari so: Drava – Celje, Dekani – Aluminij, Radomlje – Olimpija, Mura – Domžale, Šampion – Gorica.

CELJE – KRŠKO

Trener Dušan Kosič je tudi na drugi tekmi na celjski klopi remiziral brez golov. Potem ko so Celjani pred tednom dni osvojili točko v Mariboru, so vajo ponovili tudi včeraj proti Krškemu. Celje v tej sezoni še ni izgubilo doma, Krško pa prvič ni doseglo gola. Prvi strelec lige Miljan Škrbić (doslej devet golov) v konici napada ni dobil dovolj uporabnih žog.

V deževnem vremenu je uverturo devetega kroga videla le peščica navijačev na tribunah celjskega stadiona. Junak tekme je postal posavski vratar Marko Zalokar, ki je reševal napake gostujočih branilcev. Celjani so imeli več od igre, ustvarili so si izrazitejše priložnosti, vendar jih je pestila neučinkovitost. Najbližje zadetku je bil Rudi Požeg Vancaš, a mu je Zalokar v 51. minuti z refleksnim posredovanjem strel ubranil. Krško ni pokazalo večjih ambicij v napadu, Celjani pa posavskega prvoligaša sploh še niso premagali na domačem igrišču.

TRIGLAV – RUDARdanes ob 14. uri, sodnik: Ponis

Kakšne posledice je pustila polna kranjska mreža na zadnjem gostovanju v Domžalah? Triglav bo ravno v zaključku prve četrtine prvenstva iskal sploh prvo zmago v sezoni, medtem ko Velenjčani v gosteh še niso zmagali. Triglav bi se rad priključil sredini lestvice, a je morala v moštvu po treh zaporednih neuspehih padla. Trener Tonči Žlogar je klimo v garderobi dvigoval tudi z daljšimi pogovori z igralci. »Pokazati moramo malce več samozavesti in zaupanja vase, da lahko proti vsakemu pridemo do pozitivnega rezultata,« meni vezist Dejan Robnik. Moštvi nimata težav s kaznovanimi igralci.

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Česen, Kukoljac, Zec, Bojić, Tijanič, Robnik, Majcen, Udovič, Mlakar, Poplatnik; Rudar: Pridigar, Pušaver, Bolha, Vuklišević, Čoralić, Novak, Bijol, Vizinger, Trifković, Črnčič, Mary. Naš namig: 0.

ALUMINIJ – ANKARANdanes ob 16. uri, sodnik: Jug

Kidričani so nogometni avgust zaključili s pomembno zmago »za obstanek« proti Triglavu, september pa odprli z remijem v Velenju in so pred zadnjo tekmo prve četrtine prvenstva v zavetju sredine lestvice. Tri točke, ki jih ponuja še ena iz serije tekem za obstanek, bi bile zagotovo dodaten zagon v jadra lepšega zaključka sezone, kot je bila lanska s predzadnjim mestom, ali celo tista pred štirimi leti z izpadom. Trener Grubor povezuje okostje ekipe iz prejšnje sezone z novinci in na domačem stadionu letos še ni bil poražen (dve zmagi in en remi), pravzaprav je doma nepremagan vse od 28. kroga prejšnje sezone, ko je vse tri točke iz Kidričevega odnesla Gorica.

Njihov primorski rival Ankaran - Hrvatini prihaja v goste brez kaznovanega trenerja Vlada Badžima, ki je (pre)ostro kritiziral sodnike po primorskem derbiju v prejšnjem krogu, tako da bo ekipo s klopi vodil njegov pomočnik Aleš Šmon. Z gostovanjem v Kidričevem vstopajo novinci v serijo dveh tako rekoč odločilnih tekem za dvig z dna lestvice, saj bodo v naslednjem krogu odpotovali še v Kranj. Za zdaj imajo še znosen zaostanek, po zadnjem krogu prve četrtine in prvem v drugi bi se lahko že preveč povečal. Primorski brezdomec je torej še pred eno od pomembnejših odločitev.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačič, Jurčević, Muminović, Jakšić, Vrbanec, I. Mensah, Petrovič, D. Mensah, Mesec, Škoflek, Nunić; Ankaran: Bužan, Humar, Karamatić, Škvorc, Primc, Badžim, Klapan, Nkame, Gliha, Kidrič, Meledje. Naš namig: 1.

OLIMPIJA – DOMŽALEdanes ob 20.20, sodnik: Perić

Zaradi dolgega evropskega poletja so si Domžale nabrale že osem točk zaostanka za vodilno Olimpijo, a ljubljanski trener Igor Bišćan opozarja, da lahko odslej pričakujemo močnejše pokalne prvake.

Olimpija je še vedno neporažena, Bišćan pa ima sladke skrbi, koga uvrstiti v začetno enajsterico. Andrej Vombergar je z nedeljsko predstavo v Krškem dokazal, da je idealna rešitev za napad Olimpije, vendar ni nujno, da bo v derbiju Ljubljanske kotline začel v udarni postavi, saj Bišćan praviloma ne menja zmagovitega moštva. V Stožicah pričakujejo okoli 5000 obiskovalcev. »Maribor in Domžale bosta prav gotovo naša največja tekmeca v boju za naslov prvaka. Ne bo nam enostavno, vendar smo ujeli dobro serijo. Nadaljevati moramo v tem ritmu,« pravi Igor Bišćan.

Domžale se v Stožicah počutijo zelo domače, saj v Ljubljani niso izgubile niti proti slovitemu Marseillu. Makedonski reprezentant Agim Ibraimi še nima urejene dokumentacije, zato bo tudi nocoj sedel na tribuni. Trener Simon Rožman slovi po temeljiti pripravi na vsakega tekmeca, zato bo tudi vodilna Olimpija zanj poseben izziv. Pred mesecem dni je na gostovanju v Mariboru uspešno zaprl vse poti do gola. Kako bo proti najučinkovitejši ekipi v ligi?

Verjetni postavi – Olimpija: Vodišek, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Tomić, Čanađija, Savić, Alves, Kapun, Abass; Domžale: Milić, Balkovec, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Husmani, Matjašič, Hodžić, Alvir, Ibričić, Bizjak. Naš namig: 1.

GORICA – MARIBOR jutri ob 18. uri, sodnik: Skomina

Ni časa, da bi se premlevalo in analiziralo remi s Spartakom v ligi prvakov. Pomaga že, Darka Milaniča navdušuje, postavlja se lahko, da je Maribor med vsemi moštvi največ pretekel v uvodnem krogu lige prvakov in zgolj Bayern je imel več nevarnih napadov. Maribor, kakršnega še v prvenstvu redko vidimo.

Toda v Ljudskem vrtu je vse po starem: iz tekme v tekmo. »Ne moreš delati razlike med ligo prvakov in državnim prvenstvom. Če ni točk v ligi, ni prvega mesta, ni lige prvakov. Gremo na zmago!« je prizemljen kreator Valon Ahmedi. »Res želim videti psihološko tako pripravljeno moštvo kot v sredo, ko smo živeli drug za drugega in za uspeh. Taki moramo biti v prvenstvu,« opozarja Milanič, ki poudarja, da niti 90 odstotkov ne bo dovolj, zato bo izbral najboljše. Še vedno v napadu ne more računati na Luko Zahovića in Ora Inbroma, v obrambi je brez Denisa Šmeja, počasi se vrača Jean-Claude Billong, zbolel je Marwan Kabha, Dare Vršič še okreva.

Goričani so kvaliteto naposled upravičili in dokazali proti Aluminiju, Triglavu, Rudarju in Ankaranu. Štiri zmage, ki bodo po porazu z Olimpijo in remiju z Domžalami dale odgovor, ali lahko Goričani (znova) izkoristijo mariborski evropski ritem in predvsem zmanjšajo razliko do vodilnega dvojca.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Šakarabot, Jogan, Kavčič, Gregorič, Grudina, Žigon, Kapić, Osuji, Filipović; Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Vrhovec, Pihler, Bohar, Ahmedi, Kramarić, Tavares. Naš namig: 2.