V ljubljanskih študentskih domovih je v bližajočem se študijskem letu na voljo 7358 ležišč, zanje pa je zaprosilo 9733 študentov. V zavodu Študentski dom Ljubljana ob tem napovedujejo, da bodo v drugi polovici septembra vselili približno 1500 študentov, vsi, ki želijo stanovati v katerem od študentskih domov, pa bodo posteljo dobili predvidoma še pred koncem novembra. Podobno je bilo tudi lani.

Na krajše čakalne sezname so vplivale predvsem manj številčne populacije študentov, a ta dejavnik ni edini, pojasnjujejo v zavodu. »Iz leta v leto se pojavljajo novi visokošolski programi, ki niso več locirani samo v tradicionalnih univerzitetnih središčih, kot so Ljubljana, Maribor in Koper,« je v imenu zavoda pojasnil Igor Brlek. Zaradi bližine številnih fakultet najbolj priljubljeni domovi ostajajo na Poljanski in Ilirski cesti ter dom VŠZ na Zdravstveni poti. Manjši naval študentov so v zavodu medtem izkoristili za izboljšanje kakovosti bivanja v študentskih domovih. Povečujejo denimo število enoposteljnih sob, ki so med študenti najbolj priljubljene in nadgrajujejo dodatno ponudbo za stanovalce.

Na dan deset novih ponudb

Tisti, ki za sobo v študentskem domu niso zaprosili ali pa bodo na začetku študijskega leta nanjo še čakali in nimajo možnosti, da bi se medtem v Ljubljano vozili, si domovanje običajno poiščejo pri zasebnikih. V Posredovalnici sob m2, ki deluje pod okriljem zavoda Študentska svetovalnica, ob tem ugotavljajo, da se študenti z iskanjem novega domovanja spopadejo večinoma tik pred začetkom študijskega leta, torej septembra in v začetku oktobra, medtem ko študenti iz tujine, ki v Ljubljano prihajajo na študijsko izmenjavo, proste sobe iščejo tudi na začetku poletnega semestra. »V povprečju na teden dodamo na spletno stran okoli deset novih oglasov za sobe,« trenutno stanje opisuje Anja Kutnjak iz Študentske svetovalnice.

Študentje večinoma iščejo enoposteljne sobe, cene zanje pa se gibljejo med 150 in 200 evri mesečne najemnine. »Cena je odvisna tudi od lokacije in kakovosti sobe. Prav tako na ceno vpliva, ali so stroški vključeni v najemnino ali ne,« še dodaja Kutnjakova. Stanovanja se med seboj sicer razlikujejo tako po kakovosti kot tudi po ceni, a v posredovalnici ocenjujejo, da prevladujejo kakovostne namestitve.

Od listanja do klikanja z miško

Čeprav številni pomoč poiščejo v študentski posredovalnici sob, se je način iskanja stanovanj v zadnjih letih dodobra spremenil in se preselil tudi na vse bolj priljubljena družbena omrežja. Generacije študentov, ki so denimo danes vsaj tridesetletniki, so stanovanja iskali še predvsem v tiskanih izdajah revij z različnimi oglasi, zatem pa se je iskanje študentskih domovanj preselilo na spletne strani, kot je denimo nepremicnine.com. »Doma smo kupili Salamonov oglasnik in se še pred odhodom v Ljubljano dogovorili za kakšen ogled ali dva. Edina kriterija izbora sta bili cena in lokacija. Fotografij ni bilo, izčrpnih opisov tudi ne,« se iskanja svojega prvega študentskega domovanja pred desetletjem spominja Nuša.

Listanje po tiskanih revijah je od takrat zamenjalo brskanje po spletu in zadnja leta je med iskalci študentskega domovanja na primer precej priljubljena facebook stran Stanovanjce, stanovanjce kje si. Tamkajšnjo aktualno ponudbo spremlja čez 55.000 uporabnikov. Te dni izbire ne manjka. Vsak dan se na strani pojavi vsaj en nov oglas o oddaji stanovanja ali sobe. Objave so običajno opremljene s fotografijami prostorov, pogosto stanodajalci ob višini mesečne najemnine zapišejo še približni znesek mesečnih stroškov, (ne)dostopnost stanovanja z javnim prevozom in bližino trgovin, pošte, lekarne.

Enoposteljne sobe od 150 evrov

Za najemnino med 150 in 200 evri je, sodeč po spletnih oglasih na facebooku, trenutno mogoče najeti na primer enoposteljno sobo v mansardnem stanovanju za Bežigradom, posteljo v dvoposteljni sobi večjega študentskega stanovanja v Stari Ljubljani in enoposteljno sobo na Viču. Za slednjega najemodajalka zagotavlja, da je okolica mirna, blizu so tudi postaje mestnih avtobusov, najemnik pa bo ob 160 evrih najemnine moral odšteti še približno 50 evrov stroškov.

Vse bolj podrobni v svojih opisih so tudi iskalci stanovanj. Nekateri na družbenih omrežjih predstavijo skorajda celo življenjsko zgodbo, drugi skušajo izpostaviti prednosti, ki bi jih v stanovanje doprinesli kot sostanovalci. Študenti ob tem pogosto poudarjajo, da niso kadilci, da nimajo domačih živali in da jim hišna opravila niso tuja. To so tudi lastnosti, ki jih izpostavljajo najemodajalci. »Najemodajalci imajo občasno posebne zahteve, ne smemo pa pozabiti tudi na to, da je stanovanje njihovo, kar pomeni, da imajo oni pravico odločati, koga bodo vzeli,« ob tem pojasnjuje Kutnjakova in dodaja, da so v skladu s tem oblikovali tudi spletno stran posredovalnice m2. »Najemodajalci imajo ob vnosu stanovanja ali sobe možnost obkljukati različne stvari, navedejo lahko na primer, ali je prebivališče primerno za kadilce, ali iščejo moškega ali žensko, ali je stanovanje primerno za tujce.«