Čeprav mnogi Trbovlje še vedno dojemajo kot industrijsko, celo mrtvo industrijsko mesto, se središče Zasavja spreminja v mesto nove tehnologije. To je opazno v času festivala novomedijske umetnosti Speculum Artium, ki še danes poteka v trboveljskem Delavskem domu. Rdeča nit tridnevnega dogajanja je prepletanje znanosti in umetnosti, ki sta združeni postali nosilki razvoja sodobne civilizacije. Nekaj projektov si je mogoče ogledati od blizu in spoznati uporabnost novih tehnologij.

Morda zveni prezapleteno za navadnega opazovalca, a so razstavljeni projekti ljudem v resnici bliže, kot bi si morda zamišljali. Navidezno resničnost je recimo povsem preprosto testirati na simulatorju letenja, ki ga je razvila slovenska ekipa Aereform. Njegova posebnost je, da z uporabo virtualnih očal učencu letenja omogoča pogled v celotno vidno polje; če recimo pogleda levo, mu tja sledi tudi slika znotraj virtualnih očal. Prav tako iz domačih logov prihaja tudi eksperiment zamenjave telesa z androidnim robotom. Na Japonskem ga je izvedla zvezda trboveljske novomedijske scene Maša Jazbec, ki je raziskovala zmožnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti. To pomeni, da bi invalidi lahko uporabljali androidne roke in spet lahko koga objeli, je dejala Jazbečeva, ki jo je na Japonsko peljala prav ta človeška komponenta robotike, ki izključuje vsakršno nasilje ali potrebe vojske. Uporaben in hitro razumljiv je tudi projekt Walkaholic, koristen predvsem za mlade, ki veliko časa preživijo z mobilnimi telefoni v rokah. Japonka Minacu Sugimoto je namreč razvila sistem, ki ljudi spremeni v električne generatorje. Namesti se ga na gleženj, da uporabnik med hojo lahko polni mobitel.

Zaslepljenost potrošniške družbe problematizira tudi projekt Sonoseizmična zemlja. Avtorici Saša Spačal in Ida Hiršenfelder sta ustvarili instalacijo z globusom, na katerem se zaradi izčrpavanja fosilnih goriv kažejo razpoke, raztopina vode in fosilnih goriv, iztisnjena iz zemeljske oble, pa širi jedek smrad in naredi onesnaženje otipljivo za čute. Bolj kot se opazovalec približuje globusu, bolj ga smrad moti. Tako želita avtorici prikazati ogljikovo vojno, ki deluje proti vsemu življenju planeta.

Poleg razstave potekata še simpozij, ki bo ob sodelovanju Toma Križnarja razgalil konflikt med tehnološkim napredkom na eni strani in pomanjkanjem človečnosti na drugi, in festival kratkih filmov. Na njem se vrti tudi nagrajeni film Oko uma Barbare Jazbec, mlajše sestre Maše, ki študira na univerzi uporabnih znanosti TAMK na Finskem.