Pred dnevi smo poročali, da je organizatorjem kamniških Dnevov narodnih noš zaradi odpovedi tradicionalne povorke noš ostalo 100 kilogramov svežega kruha, ki je bil namenjen za pogostitev okrog 2000 udeležencev povorke. Ker kruha niso želeli zavreči, so na Glavni trg postavili stojnico in ga v pičli uri brezplačno razdelili mimoidočim, vsakemu po kilogram. Kamničani so prijazno potezo sprejeli z navdušenjem. Ker pa jim je kruh brez priloge težko šel po grlu, so se marsikomu pocedile sline po klobasah, ki so jih organizatorji prav tako pripravili za pogostitev udeležencev priljubljene prireditve.

Seveda so se hitro našli tudi zlobni jeziki, ki so ocenili, da so jih snedli sami, da so jih prodajali na črno in še nekaj podobnih obtožb se je že naslednji dan kuhalo v kamniškem loncu opravljivosti. A ker govorice niso potihnile in v resnici nihče ni vedel, kdo jih je zares snedel, so na kamnik.info o tem povprašali kar organizatorje. Svoja vprašanja so začinili z govoricami, da naj bi olja na ogenj kamniškim »klobasarijam« prilil pojav poceni klobas v določenih kamniških krogih in da naj bi klobase, ki so bile vsaj posredno kupljene iz davkoplačevalskih sredstev, »končale v želodcih zaposlenih na zavodu in občini ter tudi njihovih izbranih sorodnikov, prijateljev in znancev«.

Nekateri ponudbe niso sprejeli

Tako kot njim so organizatorji tudi nam pojasnili, da jim je zaradi odpovedi res ostalo tudi 351 kilogramov kajžarskih klobas. Gre za okusne polobarjene klobase priznanih Okusov Kamnika, ki jih v trgovski mreži prodajajo po nekaj manj kot osem evrov za kilogram. Organizatorji so jih pri Mesu Kamnik naročili za ceno 3,9 evra (brez DDV) za kilogram in zanje odšteli skupno pet centov manj kot 1500 evrov. Za pogostitev nastopajočih v petkovem in sobotnem programu so jih porabili 34 kilogramov, preostanek pa v ponedeljek zjutraj v časovni stiski »najprej ponudili tistim, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo, oziroma tistim, ki jih v prihodnjih dneh potrebujejo za pogostitev na svoji prireditvi,« so pojasnili. »Nekateri so ponudbo sprejeli, nekateri so nas zavrnili.« Prodajno ceno so nastavili na 2,14 evra za kilogram. Kot so še povedali, nam gostincev, ki so ugodno ponudbo zavrnili, zaradi poslovnih razlogov ne smejo izdati, naj bi se pa vsi ti zaradi odpovedane prireditve tudi sami ubadali s presežki neprodanih zalog.

Večino, natančneje 175 kilogramov kajžarskih klobas, so organizatorji, kot pravijo, kljub temu prodali gostincem. Preostale klobase pa so potem za enako ceno ponudili še posameznikom, tudi mimoidočim na Glavnem trgu, so razložili in dodali, da so vsi kupci prejeli račun. Skupaj so izdali 27 računov.

»Zato je očitek o prodaji na črno povsem neupravičen. Ob tem pa je treba upoštevati še, da klobase, ki niso bile več v hladilnici, ker smo jo morali izprazniti, niso bile vakuumsko pakirane, ampak v razsutem stanju. Zato smo morali pohiteti in organizacija širše prodajne akcije ni bila mogoča,« so dejali in dodali, da so skušali s prodajo predvsem omiliti izgubo dohodka zaradi odpovedi nedeljskega programa.

Za prodanih 317 kilogramov klobas so iztržili nekaj centov več kot 678 evrov. Na vprašanje, zakaj klobas niso ponudili ustanovam, kot so šole, vrtci in zavodi, so povedali, da jih večina ustanov v takšnem stanju niti ne bi smela sprejeti.

Na portalu kamnik.info svoje razmišljanje končujejo z ugotovitvijo, da bi kamniško »nobel« različico kranjske klobase po več kot ugodni ceni zagotovo z veseljem kupil tudi še kateri izmed občanov, če bi le izvedel za to možnost. Žal pa obvestila o tem ni bilo moč najti nikjer, so zapisali. Mi pa dodajamo, da so tako na zavodu znova dokazali vsaj, da je propaganda od ust do ust zares dobra propaganda, saj so klobase le z njeno pomočjo pošle prej, kot jim je na zavodu uspelo sporočilo o prodaji postaviti vsaj na spletno stran.