Njegova trditev sicer ima vse znake kaznivega dejanja, mi pa ga zato ne bomo ovadili, in bil bi zanesljivo kaznovan, ker je storil kaznivo dejanje na znanem kraju, znanim osebam, pa tudi on je znan, čeprav je nedosegljiv za vročanje raznih sodnih pisanj. Prepričani smo, da bi vsem, ki nas je s tvitom prizadel, v morebitni pravdi moral plačati odškodnino, pa mu tega ne bomo naredili, ker ima majhna otroka in precej kazni je že plačal. Seveda bi bil ponovno žrtev in bi hudo trpel. Tega zadovoljstva mu ne bomo privoščili, ker tako in tako že četrt stoletja trpi in mu ne bi radi povzročili dodatnega trpljenja. Lahko pa ga bo preganjal pristojni tožilec. Poimenovati podpisnike s peto kolono je višek nesramnosti. O tem, kdo so podpisani »petokolonaši«, se slovenska javnost lahko informira v letos izdanem zborniku Vloga TO Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju.

Večina podpisnikov so bili aktivni starešine v Slovenski vojski in Janez Janša je bil vsem minister za obrambo in nas čudi, kako to, da je zdaj, »ko smo mačku stopili na rep«, ugotovil, da smo »petokolonaši. Pa če sploh ve, kaj je peta kolona? Mimogrede, zaradi bralcev pojasnjujemo, da so vsi podpisniki Društva SRP častniki z visokimi čini, ljudje z brezmadežno kariero; to, da opozarjamo slovensko javnost na različne nepravilnosti v državi, je naša dolžnost in želja prispevati k izboljšanju stanja v državi. Sicer so besedo »petokolonaši« v stranki SDS že uporabljali v preteklosti.

Z Janezom Janšo se ne bomo več ukvarjali prek medijev, ga pa vabimo, da pride na tribuno Društva SRP, če si upa, kjer bo on glavni uvodničar. Mi pa mu javno sporočamo, da ne bi bil presenečen, da mu bomo zastavili vprašanja, povezana z demistifikacijo njegove vloge v osamosvojitvenem procesu: kdo je prodajal Hrvaški orožje (in kje je denar), kdo je hotel eskalacijo spopada z napadom na vojašnice JLA, kdo je odgovoren za uboj Tonija Mrlaka, kdo je obtožil Cirila Zlobca veleizdaje, kdo je odgovoren za Depalo vas, kdo se je s Sanaderjem dogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu, kdo je neupravičeno ukazal okupacijo vojaških stanovanj, kdo je odgovorna oseba pri nakupu patrij, kdo je izbrisal in dal na »rezervni seznam« žive ljudi in kdo je odgovoren, da zdaj vsi za to plačujemo. Druga vprašanja, ki mu jih bomo zastavili, naj bodo presenečenje. Glede na to, da pozna vse odgovore in vse mogoče z lahkoto komentira, bo imel možnost končno pojasniti svojo »resnico«.

Glede na to, da ima Janez Janša težave z vročanjem raznih pisanj, in da bi se izognili drugim nesporazumom, ga tako javno pozivamo, da naj nam sporoči, katerega dne in ob kateri uri naj na znanem kraju v Novem mestu organiziramo omenjeno tribuno. To naj nam sporoči v naslednjih desetih dneh, na isti način, kot ga mi pozivamo; če pa nas ne bo obvestil v danem roku, bomo o tem obvestili slovensko javnost na znani način in na istem mestu, da bo lahko ocenila njegovo ravnanje.

Pa še tole. Za nami nihče ne stoji, ne predsednik, ne Murgle, ne stranke, ne predsedniški kandidati, nihče, sami smo, z vsem svojim znanjem in poštenjem. Pozabili smo, podpira nas poštena, prevarana, prestrašena in oropana ter neslišana slovenska javnost. Pogovarjamo se odkrito in na glas, saj nam gre za Slovenijo in ne za osebno korist, mar ne?

Jože Ribič, Boris Pogačar, Franc Medle, Boris Gregorčič, Branko Đukić, Milan Gorjanc, Janez Butara, Mirko Ognjenović, Bogdan Avbar, Jože Florijančič, Remzo Skenderović, Lojze Podobnik, Jože Butara, Darko Kastelic, Rafko Križman

za Društvo SRP