Rahlo debelušen, plešast, z dolgim ukrivljenim nosom, v kavbojke in ponošeno majico z dolgimi rokavi oblečen ter za televizijo povsem neprimeren časopisni voditelj pride pred kandidate in jih lepo pozdravi na prvem TV/časopisnem soočenju predsedniških kandidatov. Borut Pahor stopi do voditelja in posname selfija. Na instagramu se manj kot v sekundi pojavi slika in pod njo napis »trpim, a ne smrdim«.

Prednost bomo dali damam, zato naj vas, gospod Pahor, vprašam, zakaj ste se odločili, da še enkrat kandidirate za predsednika države, ko pa je jasno, da to službo opravljate zelo slabo. »Nimate prav! Prevzel bom odgovornost in se v naslednjih štirih letih lotil opravljanja številnih služb. Tako bom en dan gorski zdravnik, v naslednjih dneh pa veleposestnik, heker, poklicni ropar, zvodnik, pralec denarja…« (Pahor je našteval poklice do konca oddaje, vmes naredil še sedem selfijev in se nato fotografiral še z vsemi drugimi sokandidati. Oddaja pa je tekla naprej.)

Pa vi, gospa Likovič, kako lahko primerjate vlogo komentatorke v resničnostnih šovih z vlogo predsednice države? »Dedki in babice imamo vedno prav in prav je, da skrbimo za otroke. Ker za otroke gre.« (Voditelju ni bilo nič jasno, očitno tako potekajo TV/časopisna predvolilna soočenja, kdo bi vedel. Je pa Angelca vmes mahala z belo vrtnico. Zakaj? Kdo bi vedel.)

Gospod Murko, vi seveda ne želite biti predsednik, kajne? »Srečen sem, ker sem moški!« Prav, gospod Murko, tudi mi smo veseli, da ste srečni.

Pa vi, gospa… »Srečna sem, da sem ženska!« Prav, gospa Ljudmila, tudi mi smo srečni, ampak zanima me, kako se boste kot desno, krščansko usmerjena političarka pozicionirali med kandidati in kandidatkami in… »Srečna sem, da sem ženska!« Prav, gospa Ljudmila, ste že povedali. No, pa pojdimo naprej.

Gospa Makovec Brenčič, hja, da se nekako vklopim v potek soočenja, ste tudi vi srečni, da ste ženska? »Nikakor. Sem za enakopravnost med spoloma. Nisem samo lepa, sem tudi pametna.« Ali ste hoteli povedati, da so ženske lepe, moški pa pametni? »Srečna sem, da sem ženska!« (To je bil zdaj urbani duet Maje in Ljudmile.)

Če se lahko vseeno lotimo pomembnejših tem, bi vas, gospa Tomc, vprašal, kako bi okrepili ugled slovenske vojske v luči sprememb… »Srečna sem, da sem ženska!« (Romana Tomc je že od prej znano besedilo tokrat odrepala, preostale dame so se na ves glas krohotale, voditelj bi si pulil lase, če bi jih imel.)

Pa dobro, no. Boste k temu vi, gospod Popovič, kaj dodali? Vas lahko vprašam v angleščini? Recimo, how are you?

(Popovič je začel mahati z rokami in pri tem dokaj nespretno udaril Murka po glavi, da se mu je povsem pokvarila frizura in je nastal cel kaos. Voditelj, nalogi očitno niti pod razno kos, se je, da bo zadeva kolikor toliko uravnotežena, obrnil še h kandidatu Šarcu. Ta pa se je začel preoblačiti v modro delovno haljo, na glavo si je potisnil zguljen klobuk in zategnil: »Baba je žaba, žaba pa čvovk ni.«)

»Nekaj ti moram povedat',« je izustil Andrej Rozman Roza. Ne, ne moreš mi povedati ničesar. Dovolj je bilo. Naj imajo televizije ta soočenja in kapo dol tistim voditeljem tam, da ves ta cirkus sploh lahko prenašajo. »Pa samo pesmico sem želel povedati,« je še dodal Roza, sklonil glavo in z drobnimi koraki odstopical domov. (Preostali so rajali do jutra.)