Če uporabljate facebook, vas je najbrž doseglo sporočilo o nevarnem hekerju Fabriziu Brambilli, ki naj bi »imel sistem, povezan z vašim facebook računom«. Uporabnike naj bi tako ogrožal s pošiljanjem prošenj za prijateljstvo. Ko bi ga nič hudega sluteč uporabnik sprejel, bi s tem ogrozil tudi vse svoje prijatelje. Če bi torej kdo od vaših prijateljev sprejel Brambilla, bi s tem ogrozil tudi vas. Kakopak se tveganje zmanjša, če uporabnik opozorilo o nevarnem hekerju pošlje kar vsem svojim prijateljem.

Sporočila enaka, spreminjajo se samo imena »hekerjev«

Zanimivo je, da je angleško govoreči del sveta za Fabrizia Brambillo slišal že pred mesecem dni. Portal, ki opozarja na hekerje, je namreč opozorilo, da gre za lažno sporočilo, objavil že avgusta.

Tudi pri Telegraphu so se pred nedavnim razpisali o lažnih opozorilih o hekerjih. Vsa tovrstna sporočila so napisana na podoben način, pred Fabriziem Brambillo so tako uporabnike »ogrožali« Jayden K. Smith, Anwar Jitou, James Wood, Nuran Katikoy in mnogi drugi. Izvor takšnih sporočil sega v zgodnja devetdeseta, ko so se opozorila o hekerjih širila prek e-maila in takrat priljubljenega MSN Messengerja.

Sporočila, ki uporabnikom pravijo, da jih lahko ogrozi že zgolj to, da nekoga sprejmejo med prijatelje, bi morala biti že na prvi pogled sumljiva. Vsekakor sprejemanje neznancev med prijatelje ni priporočljivo dejanje, a preplah, ki ga povzročajo verižna sporočila, ja vsekakor pretiran. Posredovanje tovrstnih sporočil vsem prijateljem ne pomaga nikomur, zelo veliko škodo pa lahko naredi ljudem, ki imajo enako ime kot namišljeni heker.