Raziskovalci s Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) so razvili računalniški algoritem, ki zna z obraza razbrati bolečino. Slednjo tudi razvršča in jo uvrsti na desetstopenjsko lestvico. Ljudje različno izražamo bolečino, zaradi česar je pri njenem prepoznavanju nemogoče doseči objektivnost. Računalniški algoritem s prepoznavanjem minornih, ljudem neopaznih obraznih izrazov zagotavlja večjo stopnjo objektivnosti, kot jo lahko doseže človek.

Računalniški algoritmi, ki znajo z obrazov prepoznati različne lastnosti, so sicer v precejšnjem porastu. Pred nedavnim je številne razburil algoritem, ki bi naj znal s fotografij obrazov razbrati, kakšna je spolna usmerjenost oseb na fotografijah.

Jeffrey Cohn z univerze v Pittsburghu meni, da bi s pomočjo algoritma za prepoznavanje bolečine lahko ločili med pravo in namišljeno bolečino. Uporabnost sistema bi se kazala predvsem v tem, da bi se bistveno zmanjšalo predpisovanje potencialno nevarnih zdravil ljudem, ki jih pravzaprav ne potrebujejo.

Algoritem so prepoznavanja bolečine naučili s pomočjo posnetkov ljudi

Avtor sistema za prepoznavanje bolečine Dianbu Liu je za portal NewScientist.com dejal, da so sistem naučili prepoznavanje bolečine s pomočjo videov ljudi, ki imajo poškodbe ramena. Prosili so jih, naj izvedejo posebej določene gibe, nato pa si jih še prosili, naj ocenijo svojo bolečino.

Bolečina se na obrazu najbolj izrazi v predelu okoli nosu in ust. Več drobnih premikov na tem mestu bi naj kazalo na večjo bolečino.

Razmere v ordinaciji bodo daleč od idealnih

Tudi prejšnje, precej bolj okorne različice računalniških algoritmov za prepoznavanje bolečine so bile pri prepoznavanju bolečin bolj zanesljive od človeške presoje. Računalniški algoritem je tiste, ki so se pretvarjali, da imajo bolečino, uspešno prepoznal v 85 odstotkih, posebej usposobljeni ljudje pa so namišljeno bolečino od prave ločili v zgolj 55 odstotkih.

Cohn je nad najnovejšim računalniškim algoritmom izjemno navdušen in pravi, da ni nikakršnih omejitev, da ne bi čez čas zdravniki uporabljali aplikacijo na pametnih telefonih, ki bi jim pomagala pri prepoznavanju bolečine. Avtor računalniškega algoritma je medtem nekoliko bolj zadržan. Pravi namreč, da je bil algoritem prepoznavanja bolečine naučen na osnovi posnetkov, posnetih v idealnih svetlobnih pogojih. Razmere v ordinaciji bodo daleč od idealnih, zato dvomi, da bi računalniški algoritem lahko kadarkoli nadomestil pravega zdravnika.