Ob robu sredine tekme lige prvakov v štajerski prestolnici, kjer sta se z neodločenim izidom razšla domači Maribor in moskovski Spartak, je bitka, le da nešportna tako v dobesednem kot tudi v prenesenem pomenu, potekala še zunaj igrišča. Čeprav je obračun med navijači na trenutke spominjal na vojno stanje, do hujših posledic ni prišlo, zaradi česar so bili na mariborski policijski upravi zelo zadovoljni.

Metali steklenice in kamenje

Ob sedmih zvečer so domači navijači v Gosposvetski ulici v ruske goste začeli metati steklenice in kamenje, tako da so policisti morali poseči po palicah in plinskih razpršilcih. Prijeli so dva mariborska navijača in še enega ruskega, ki je enemu izmed policistov prišel izza hrbta in ga nato udaril v obraz. Čaka ga kazenska ovadba. Policisti so prijeli tudi dva pripadnika mariborskih Viol, ki sta metala steklenice in kamenje, za nameček pa so pri njiju našli še pirotehnična sredstva.

Do tekme se je zvrstilo še več manjših incidentov. Tako so policisti za čas tekme pridržali gostujočega navijača, ki jih je preklinjal in se ni želel umiriti, in še enega Rusa, ki je na severni ploščadi stadiona Ljudski vrt močno pijan pozival k pretepu. Policijsko postajo si je delil z domačim navijačem, ki je moral na streznitev le nekaj minut pred začetkom tekme, saj je na južni strani stadiona prav tako postal pretirano napadalen in se želel tepsti.

Prišli s ščitniki, a brez vstopnic

Policisti so med drugim domov poslali tudi 14 Poljakov, ki naj bi bili pobrateni z moskovskim klubom, vstopnic za tekmo niso imeli, so pa bili »oboroženi« z različnimi trdimi predmeti. Nosili so tudi ščitnike za dele rok in nog. Pred tem je večja skupina gostujočih navijačev, ki prav tako ni imela vstopnic za tekmo, na silo poskušala vdreti na stadion.

Po tekmi so nekateri navijači ponovno izzivali nerede. Po prvi uri zjutraj je v Poštni ulici prišlo do množičnega pretepa, po katerem so policisti pridržali 18 gostujočih navijačev in enega domačega, ki je moral na treznjenje. Policisti so tudi popisali škodo v lokalih v Poštni ulici, vrniti pa so se morali tudi na Gosposvetsko, saj je domačinka opazila, da ji je neznani navijač razbil steklo zadnjih levih vrat avtomobila.

Na policijski upravi Maribor so bili zadovoljni, da ni prišlo do še hujših izgredov, saj so se nekateri v Maribor očitno res prišli le pretepat. Poleg Rusov in s Spartakom pobratenih Poljakov naj bi bilo v Mariboru na ruski strani tudi nekaj beograjskih Delij, po drugi stani pa naj bi se mariborskim Violam prav tako pridružilo nekaj pobratenih poljskih navijačev. Na stadionu je bilo sicer okoli 12.500 navijačev, med katerimi tudi 2000 pripadnikov Viol. Ruski klub je zastopalo okoli 840 navijačev v dveh skupinah, med njimi 640 tako imenovanih ultrasov.