Danes je državnozborska komisija, ki ugotavlja politično odgovornost za investicijo v šesti blok termoelektrarne Šoštanj, soočila nekdanja direktorja TEŠ Uroša Rotnika in Simona Tota. Lani sta vsak posebej več ur govorila pred parlamentom, predsednik komisije Matjaž Hanžek pa ju je nameraval soočiti že julija, vendar Rotnik ni prišel, ker je bil na dopustu.

Ujeli skrajni rok

Medtem ko je Hanžek februarja 2016 Rotnikovo pojasnjevanje večkrat prekinil in ga usmerjal k bolj jedrnatemu izražanju, so bili danes Rotnikovi odgovori pogosto enostavčni. Glavno sporočilo njegovega nastopa pa je bilo enako: da je projekt TEŠ 6 vodil kot dober gospodar in da zdaj blok deluje zelo dobro. »Lani je dosegel rekordno proizvodnjo. Ko je elektrika na trgu najdražja, jo TEŠ 6 za Slovenijo proizvaja po ceni, ki je štirikrat nižja od tržne.«

V izmenjavi s poslancem SDS Danijelom Krivcem je Rotnik potrdil, da je bila jesen 2009 ključna za pogodbo s francoskim dobaviteljem Alstomom. Pogodba je začela veljati 3. decembra 2009, ko je Holding Slovenske elektrarne (HSE) dal starševsko garancijo ter dokapitaliziral TEŠ. Po besedah takratnega direktorja TEŠ so z izpolnitvijo pogojev celo ujeli zadnji rok, saj naj bi bil Alstom pripravljen prav 3. decembra 2009 odstopiti od pogodbe.

Zatrdil je tudi, da so bili nadzorniki TEŠ ter odgovorne osebe v HSE dobro seznanjeni s tem, ne ve pa, kako dobro so bili informirani politiki. Tako tudi ni komentiral Krivčevih navedb, da so predstavniki vlade v letu 2009 poslance zavajajoče strašili, naj ne delajo »korakov nazaj«.

Tot: Alstom sam priznal, kako ugodno so živeli

Tot, ki je novembra 2010 prevzel vodenje TEŠ od Rotnika, je povedal, da je pogodba z Alstomom TEŠ postavljala v podrejeni položaj, ker so morali dobavitelju plačevati vsako stvar, ko je bila narejena. Ker TEŠ ni imel v vsakem trenutku zagotovljenih sredstev, je moral ob »vsaki točki plačila« odpreti pogajanja z Alstomom, da ta ne bi odstopil od pogodbe na stroške TEŠ. Podrejenost TEŠ naj bi dokazoval tudi odnos Alstoma. »Njegov direktor je sam povedal, kako ugodno so živeli po tej pogodbi, ko je rekel, da so pripravljeni investicijo izpeljati do konca tudi za več kot 60 milijonov evrov nižjo ceno. Malokje najdemo tako zadovoljnega dobavitelja,« je dejal Tot. Rotnik je odvrnil, da takšnih izjav predstavnikov Alstoma ne pozna. Danes bo komisija opravila še zadnje zaslišanje. Ponovno bo v državni zbor prišel Borut Meh, ki je bil direktor HSE od septembra 2009 do oktobra 2010.