Drugo nadaljevanje glavne obravnave v primeru »facebook umor« pred petčlanskim senatom krškega okrožnega sodišča proti pričakovanjem ni prineslo končne razsodbe. Zadnja od povabljenih prič je namreč manjkala. Vse kaže, da bo sodba znana v sredo prihodnji teden.

Naj spomnimo, da gre za dogodek, ko je med trojico prijateljev, ki je pred tem skupaj popivala, prišlo do pretepa, med katerim sta se obtožena 20-letni Aleš Olovec iz Brloga nad Podbočjem v krški občini in 29-letni Martin Kovač iz Žabjeka pri Podbočju v noči na 13. februar letos na območju Kovačeve domačije v Žabjeku pri Podbočju surovo znesla nad 26-letnim Andrejem Cekuto, ki je zaradi hudih poškodb glave dan pozneje umrl.

Na preteklih obravnavah sta se obtožena izgovarjala, da Cekute nista nameravala umoriti ter da dejanje obžalujeta. Kot glavni razlog za neenak spopad je Olovec navajal, da je merjenje moči s pestmi ter snemanje z mobilnim telefonom predlagal kar sam Cekuta, v krvi katerega so med vsemi tremi vpletenimi našli najvišjo vsebnost alkohola.

Najmanj 15 let zapora

Na včerajšnji obravnavi je tako nastopil samo izvedenec za področje informacijskih tehnologij Tadej Strgar, ki več kot to, da v Olovčevi mobilni napravi posnetkov niso našli, ker je pač v času brutalnega pretepa delovala na način neposrednega oddajanja slike, ni povedal. Kovačev zagovornik Dušan Medved je predlagal pridobitev posnetkov iz Facebookove centrale v ZDA, vendar je tožilka Mateja Roguljič ta manever označila za nesmisel, s čemer so se po posvetu strinjali tudi člani sodnega senata. Posnetki so bili namreč na ogled na zadnji julijski obravnavi. Medved se sicer ves čas procesa trudi dokazati, da je njegov klient Martin Kovač pri pretepu igral obrobno vlogo, kar naj bi pomenilo, da je izključni krivec za Cekutovo smrt Olovec.

Toda tožilka Roguljičeva ostaja neomajna. »Ocenjujem, da se od prejšnjih obravnav do danes ni nič spremenilo, zaradi česar bom nedvomno dokazala njuno krivdo. Ker sta v pretepu sodelovala oba, vztrajam, da ni mogoče govoriti o tem, kateri od pretepačev nosi večjo krivdo in kateri manjšo. O predlagani višini kazni ne bi govorila, izvedeli boste na zadnji obravnavi,« nam je po obravnavi povedala tožilka.

V 116. členu kazenskega zakonika piše, da je za obravnavani umor najnižja kazen 15 let zapora.