Bil je 12. september 2015, ko je Latvija Slovenijo v osmini finala izločila na evropskem prvenstvu. In tokrat je bil 12. september 2017, ko je Slovenija v četrtfinalu prvenstva stare celine dobila priložnost za maščevanje, ki je ni izpustila iz rok. V trdi tekmi, polni provokacij in močnih udarcev, so izbranci selektorja Igorja Kokoškova ohranili zbranost in v zaključku mirne živce ter se drugič v zgodovini uvrstili v polfinale, kjer jih v četrtek ob 20.30 čaka prav tako še neporažena Španija.

Potem ko so bili košarkarji Latvije po zmagi v osmini finala proti Črni gori nasmejani in ustrežljivi ter so brez težav odgovarjali na vprašanja slovenskih novinarjev, se je odnos že v ponedeljek povsem spremenil. Ne le da igralci niso bili dosegljivi, tudi treningi Latvijcev so bili povsem zaprti, saj so pred vhode v dvorano namestili premične ograje in platoje. Selektor Ainars Bagatskis je očitno koval poseben načrt za Slovenijo, ki je bil tokrat viden od samega začetka – z grobo igro spraviti nasprotnika ob živce. Latvija sprva pri tem ni bila uspešna, saj je izbrana vrsta selektorja Igorja Kokoškova pod vodstvom Gorana Dragića letela po igrišču, bila agresivna v obrambi in ob koncu prve četrtine po delnem izidu 20:2 priborila že 15 točk naskoka. A do večje prednosti ni mogla. Zaradi težav z osebnimi napakami je moral na klop Gašper Vidmar, Žiga Dimec pa je prevzel obrambo nad Kristapsom Porzingisom. Ta je to znal nemudoma kaznovati in potegnil za seboj tudi soigralce, ki so počasi začeli topiti prednost, ob tem pa še vedno vztrajali pri grobi igri, ki je začenjala dosegati želeno. Slovenski košarkarji so bili vse bolj nemirni, olje na ogenj pa je prilila sodniška trojica, ki ob očitnem udarcu v glavo Dragića ni piskala prekrška, nato pa niti ni preverila, kakšno je stanje slovenskega kapetana, ki je s težavo vstal in se usedel na klop za rezervne igralce.

Pred začetkom drugega polčasa je Dragić soigralce zbral pod košem in jim dejal, da ob taki obrambi ne morejo računati na uspeh. V prvih 20 minutah so namreč prejeli kar 55 točk. Besede košarkarja NBA-moštva Miami Heat so očitno padle na plodna tla, saj je Slovenija drugi del odprla z delnim izidom 16:2 in znova prevzela vajeti nad obračunom. Sredi tretje četrtine je Luka Dončić izsilil četrto osebno napako Porzingisa, kar je Slovenija znala izkoristiti in v zadnjih deset minut vstopila z zalogo desetih točk prednosti. Selektor Bagatskis ni več čakal in je v igro poslal zvezdnika NBA-moštva New York Knicks, kar se mu je tudi zavoljo tehnične napake slovenske klopi obrestovalo. Latvija se je povsem približala, a se nato spustila v divjanje, kar je z dvema norima trojkama kaznoval Dončić. Ko sta se mu pridružila še Dragić in Prepelič, je nasprotniku za preobrat zmanjkalo časa, slovenski igralci pa so si skočili v objem in proslavljali uvrstitev v polfinale.

»Zelo težka tekma. Latvija je odlična ekipa, ima veliko dobrih strelcev, kar so dokazali. Zelo sem vesel, da smo zdržali in ohranili mirne glave, ko je bilo to najbolj potrebno. Vedeli smo, da bodo Latvijci provocirali. To so storili tudi pred dvema letoma, ko so se spravili na mojega brata Zorana. Tokrat so se name in Luko, a sem se pripravil na to in ostal povsem miren. Tudi ko sem dobil močan udarec v glavo, po katerem se mi je malo vrtelo. Sem precej izmučen, saj sem bil zadnja dneva nekoliko bolan, a zdaj ni časa za jokanje. Gremo na glavo in po kolajno,« je povedal slovenski kapetan Goran Dragić.

Evropsko prvenstvo, druge tekme četrtfinala: Nemčija – Španija 72:84 (19:16, 33:34, 53:65, Schröder 27; M. Gasol 28), danes ob 17.45: Grčija – Rusija, ob 20.30: Italija – Srbija, polfinale, četrtek ob 20.30: Španija – Slovenija, petek ob20.30: Grčija/Rusija – Italija/Srbija.