Tako rekoč še preden smo s sebe dobro sprali zadnjo letošnjo morsko sol, je med nas treščilo deževno vreme z jesenskimi notami. In med drugim je napočila glavna sezona velikih jesenskih buč, sorodnic poletnih bučk. Izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov našega planeta, semena divjih buč pa naj bi uživali že naši predniki pred 15.000 leti. Izjemno so jih cenila tudi stara indijanska ljudstva, ki so buče gojila že pred 6000 leti, najbolj pa so jih cenili stari Grki, ki so jih malikovali kot božanstvo. Danes jih poznamo več kot 800 sort, ki jih gojijo povsod po svetu in so primerne za vrsto tako sladkih kot tudi slanih jedi. Iz njih pripravljamo juhe, omake za k testeninam, sladke in slane zavitke, pečemo jih lahko na žaru, iz njih skuhamo imeniten golaž… Da so buče uporabne vsestransko kot le kaj (stara ljudstva so že vedela…), dokazuje tudi današnji razširjen recept, po katerem lahko pripravite kar celotno kosilo. Ker gre za malo večji podvig, zlasti časovno, ne bo napak, če se ga lotite v soboto ali nedeljo. Z radijskimi čestitkami in pozdravi ali brez njih.