Že pred letošnjim začetkom setve koruze je Mlinotest povabil domače pridelovalce k pogodbenemu sodelovanju in jim ponudil boljše pogoje odkupa koruze vrste poltrdinka. Obljubili so vsaj 13 odstotkov višjo ceno glede na tržno odkupno ceno koruze zobanke.

Pridelovalcem v Vipavski dolini je ajdovska družba povrnila tudi strošek semena. Za odkupljene količine Mlinotest zagotavlja 30-dnevni plačilni rok. Za sodelovanje so se letos odločili trije kmetje, ki so s poltrdinko posejali od 30 do 35 hektarov površin.

Kot je povedal Danilo Kobal, predsednik uprave družbe, si v Mlinotestu že nekaj let prizadevajo povečati setev koruze v dolini. Iz Vipavske doline so lani prevzeli 35 ton koruze poltrdinke, seveda pa to ni količina, ki bi zadostovala za Mlinotestove potrebe. Iz vse Slovenije so tako odkupili okoli 2000 ton poltrdinke.

»Želimo ponuditi izdelke iz lokalnih surovin. Polenta iz koruze poltrdinke ima odličen okus in bo izpolnila tudi ta pogoj. Tudi v prihodnje bomo spodbujali pridelavo surovin v lokalnem okolju,« je poudaril Danilo Kobal, ki je junija letos nasledil dolgoletnega predsednika (21 let) Davida Nabergoja.

V Mlinotestu so povedali, da imata poltrdinka in trdinka v primerjavi s hibridom, kot je zobanka, nekoliko slabši pridelek zrnja, obenem pa višjo kakovost in boljši okus. Danilo Kobal ob tem dodaja: »Koruza poltrdinka je tradicionalna zvrst koruze, ki so jo v preteklosti, ko še ni bilo novih hibridnih sort, že sejali v Vipavski dolini. Je nekoliko bogatejša po vsebnosti beljakovin in kot nalašč za mletje v zdrob, ki je zlatorumene barve.«

Dokup poltrdinke z drugih koncev Slovenije

Odkupno ceno koruze bodo določili pred žetvijo. Kmetje, ki bodo koruzo zobanko pripeljali v Mlinotest, bodo lahko ob predhodnem naročilu koruzo v zrnju tudi kupili. Za mletje bodo morali odšteti 0,04 evra za kilogram, minimalna količina za nakup v razsutem stanju pa je 2.000 kilogramov.

Lanska odkupna cena suhe koruze zobanke je bila okoli 140 evrov za tono. »Mlinotest je pogodbenim pridelovalcem v Vipavski dolini za poltrdinko, če prištejemo še vrednost semena, ki smo ga kupili in ga kmetom ni bilo treba kupiti, plačali več kot 200 evrov za tono. Računamo, da bomo letos prevzeli okrog 150 ton poltrdinke iz Vipavske doline, drugo potrebno koruzo za našo proizvodnjo pa bomo odkupili z drugih področij Slovenije,« so še povedali v Mlinotestu.

V najboljših letih so v Vipavski dolini pridelali tudi okoli 2000 ton pšenice. Zdaj le dobrih 230 ton, ki jo v Mlinotestu zmeljejo v poldrugem dnevu. Pšenico odkupujejo po Sloveniji, v Avstriji in na Madžarskem. Vse več kmetov se odloča za setev ječmena, ki ga bolje prodajo. Po zadnjih podatkih se rahlo povečuje tudi pridelava pšenice. jal