»Smo v največjem tekmovanju. Čaka nas tekma leta,« pred jutrišnjim dvobojem z moskovskim Spartakom pravi kapetan Maribora Marcos Tavares. Vijolični bodo ob boku evropskih velikanov tretjič zaigrali v elitni ligi prvakov, ki se z uvodnim krogom začenja že nocoj. Ozek krog favoritov za naslov evropskega prvaka je enak kot v minulih letih – Real Madrid, Barcelona, Bayern München in PSG, vendar nepredvidljivo tekmovanje dopušča možnost za presenečenja.

Bo Barcelona menjala vodstvo?

Španski prvak Real je v zadnjih štirih sezonah trikrat skočil na prestol lige prvakov in si z dvanajstimi evropskimi naslovi vsaj za naslednje desetletje priigral neulovljivo prednost pred najbližjimi zasledovalci (7 – Milan, 5 – Bayern, Barcelona in Livepool, 4 – Ajax…). Kraljevi klub deluje nepremagljivo. Pod vodstvom Zinedina Zidana redno pobira lovorike, a še nikdar ni osvojil trojne krone. Moštvo je doseglo vsaj en zadetek na zadnjih 71 tekmah zapovrstjo, kar je nov evropski rekord. Pred mesecem dni je Real v španskem superpokalu povozil Barcelono (5:1), a se je očitno preveč (čustveno) izpraznil, saj mu je na uvodu v domače prvenstvo že dvakrat spodrsnilo (remi proti Valencii in Levanteju). Real je poleti prodal Alvara Morato, ki je bil pod Zidanom uspešen joker s klopi. Madrid bi utegnil naleteti na težave, ker v prestopnem roku ni osvežil ekipe. Gareth Bale se v Realu ne znajde preveč, Karim Benzema zapravlja preveč priložnosti in je trenutno poškodovan, Cristiano Ronaldo pa se v španski ligi še vedno hladi zaradi kazni. Real je v tej sezoni prejel že tri rdeče kartone (Ronaldo, Ramos, Marcelo), lani v vseh tekmovanjih zgolj dva.

Igra Barcelone je večinoma odvisna zgolj od razpoloženja Lionela Messija, ki še vedno ni podaljšal pogodbe s klubom. Medtem ko se Katalonija pripravlja na referendum o samostojnosti, v Barceloni potekajo priprave za odstrel predsednika Josepa Marie Bartomeuja. Čeprav je Barca v soboto s 5:0 ugnala mestnega tekmeca Espanyol, so s tribun stadiona Camp Nou znova odmevale zahteve po njegovem odstopu. V Barceloni že od začetka meseca zbirajo podpise za razpis izrednih volitev. Nov pritisk na upravo pričakujejo tudi nocoj, ko bo v Barceloni gostoval evropski podprvak Juventus. Spomladi je blaugrano suvereno izločil iz končnice lige prvakov, a se je pozneje znova opekel v velikem finalu. Sodil bo Damir Skomina.

Liga prvakov pred spremembami

Kriza pa na začetku sezone pretresa Bayern iz Münchna. Vzdušje v garderobi je skazil zadnji prvenstveni poraz proti Hoffenheimu (0:2), povrhu pa je napadalec Robert Lewandowski okaral vodstvo kluba, da bi moralo ubrati agresivnejši pristop pri nakupih novih igralcev svetovnega razreda. Bavarci bodo igrali v skupini s PSG, ki je za poletne nakupe porabil več kot 400 milijonov evrov, zato bi ga lahko doletela kazen Uefe, saj se Parižani niso držali finančne poštenosti. Letošnja liga prvakov se bo sicer še zadnjič predstavila v dosedanjem formatu. Že čez leto dni bodo imele štiri najboljše ekipe iz Španije, Anglije, Nemčije in Italije zagotovljen vizum za ligo prvakov, kar pomeni, da bodo imeli manjši klubi občutno več težav v kvalifikacijah za uvrstitev med najboljše.