Kdor ima doma psa ali mačko, ve, da lahko tako enega kot drugega pozitivno ali negativno vznemiri že najmanjša sprememba. Po navadi so spremembe nekaj, kar živali sprejemajo negativno, ena najbolj stresnih stvari zanje pa je selitev. Ta je za žival naporna zato, ker mora zamenjati okolje, zraven pa jo čaka še vožnja, ki je včasih lahko tudi zelo dolga, zato moramo pri zamenjavi doma misliti tudi na to, da svojemu živalskemu prijatelju stvari kar najbolj olajšamo.

Počasi in v miru

Najprej moramo umiriti sebe, saj bo žival hitro začutila, da smo v stresu, nato je pomembno, da s selitvijo ne hitimo. Mačka ali pes mora imeti občutek, da je v varnem okolju, to bo lažje začutil, če s hitenjem ne bomo prekinili njegove vsakodnevne rutine. Če mora biti pakiranje stvari hitro, na primer v enem dnevu, je najbolje, da žival, namesto da bi spremljala naše hitenje, pošljemo v pasji ali mačji hotel ali jo damo v čuvanje prijatelju oziroma družinskim članom ter jo prevzamemo šele, ko smo pripravljeni za pot.

Še preden sedemo v avto, moramo mačko, včasih pa tudi psa, navaditi na kletko, v kateri jo bomo prevažali ali z njo leteli. Medtem ko bomo psa v avtu lahko peljali, ne da bi ga zaprli vanjo, z mačko tega ne bomo mogli storiti. Če bomo leteli, bo kletka potrebna za oba. Da se je ne bosta prestrašila, je najbolje, da ju nanjo začnemo navajati že nekaj dni pred tem, ko bomo odpotovali. Najbolje je, da ju med privajanjem spodbujamo, da bosta v njej tudi spala, pri tem pa ju nagrajujmo s priboljški.

Z avtom ali letalom

Če se bomo podali na pot z letalom, bo to zahtevalo posebne priprave. Vsekakor je najbolje, da se v tem primeru selimo spomladi ali jeseni, ko temperature niso prenizke ali previsoke. Nekatere letalske družbe hišnega ljubljenčka, če bo moral potovati v prostoru za prtljago, ne bodo hotele vzeti na krov, če bo prevroče ali premrzlo, vse pa bodo zahtevale potrdila o cepljenju. Lahko se zgodi tudi, da letalska družba ne bo hotela sprejeti hišnega ljubljenca, če bo ta pod vplivom pomirjeval, saj je ena najpogostejših smrti malih živalih na letalu prav odpoved srca ali dihalnega sistema zaradi pomirjeval. Ko bo žival dobila zeleno luč za vstop na letalo, jo bomo v kletki, če bo ta dovolj majhna, lahko postavili pod sedež pred nami, pri čemer bo večina letalskih družb zahtevala doplačilo, če bo žival, sploh pes, prevelika, pa se bo morala peljati v predelu letala, ki je namenjen prtljagi.

Posebno razumevanje bo potrebno tudi ob prihodu v nov dom, ki bo za psa in mačko pomenil popolnoma nov svet. Pomagali jima bomo tako, da jima bomo namenjali več pozornosti in omogočili, da prevohata vse kotičke stanovanja ali hiše, pri psih pa tudi tako, da jim bomo omogočili daljše raziskovanje okolice, po kateri se bodo po novem sprehajali.