V veliki sobi bi radi imeli posteljo za dve osebi, mizo, malo kuhinjo in mogoče trosed ali dvosed za gledanje TV. Pa kakšno manjšo omaro. V kopalnici bi radi imeli prho s kanaleto in bojlerjem, straniščno školjko, umivalnik in pripravo za pralni stroj. Vso napeljavo in ploščice bo treba zamenjati, zato je razporeditev elementov možno po potrebi premikati. Za pomoč se vam najlepše zahvaljujem! Francka

Odgovor:

Po daljšem razmisleku in upoštevanju vseh vaših želja sem vam narisala predlog prenove vaše garsonjere. Vaša želja, da je zakonska postelja umeščena v prostor in je dnevno ne umikate v kašno omaro, je pomenila velik zaseden volumen v prostoru. Prav zato sem ležišče umestila za montažno predelno steno. Predlagam, da postavite mavčno steno do višine 120 cm. Nad to predelno steno lahko umestite stekleno steno, vendar to sploh ni nujno. Z nizko steno tudi v spalni niši ne boste imeli utesnjenega občutka.

Kuhinjski niz naj bo nizek in prav pred to predelno steno. V preostali del prostora pa lahko umestite manjšo mizo s stoloma, regal in dvosed. V kopalnici je dovolj prostora, da umestite vse želene elemente. V visoki omari ob oknu umestite pralno-sušilni stroj. Tudi kadico z drsnimi vrati udobnih dimenzij 80/120 cm lahko umestite! Svetujem vam, naj bodo talne ploščice svetlih barv, pohištvo pa bele barve. V tako majhnem prostoru in ob morju svetle barve prijetno delujejo na počutje. Za dekorativne elemente pa uporabite modro barvo za malo morskega pridiha!

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.