»Vsaj tri ure pred tekmo bodo morali pojesti zajtrk, nato jih čaka sestanek in vrnitev v sobe, kjer si bodo malce raztegnili noge. V dvorani bodo opravili nekaj metov več na koš, saj obročev in parketa še niso preizkusili. Pomagalo nam bo, da smo v Helsinkih tri tekme odigrali v podobno zgodnjih terminih,« je termin tekme z Ukrajino, ta se je začela že ob 11.30, komentiral pomočnik trenerja Jaka Lakovič.

Da zgodnja ura Slovencev ni zmotila, so dokazali že na začetku, ko jim je nemudoma pripadla pobuda. V tekmo bi težko bolje vstopil Luka Dončić, ki je dosegel prvih sedem točk svoje ekipe, za uvodno vodstvo 7:3. Ob dobri predstavi v obrambi je prednost strmo naraščala in v deveti minuti že znašala plus 12. Ukrajinci so odgovorili s petimi zaporednimi točkami in tako nekoliko znižali zaostanek, a le začasno. Slovenija je namreč četrtino, v kateri se je z 10 točkami najbolj izkazal Dončić, končala z vodstvom 26:17.

Druga četrtina ni prinesla presenečenja. Slovenski košarkarji so Ukrajince še naprej držali na varni razdalji, oziroma so svoje vodstvo še povečali. Poleg Dončića sta se razigral tudi Anthony Randolph in Klemen Preprelič, posledično pa so izbranci selektorja Slovenije Igorja Kokoškova na odmor odšli ob visokem vodstvu z 42:27. Slovenija je sicer po 20 minutah igre z izjemo blokad (5:2 v korist tekmeca) prevladovala v prav vseh statističnih elementih košarkarske igre.

Čeprav v vrstah Slovenije ni bil pretirano razigran kapetan in prvi zvezdnik ekipe Goran Dragić, pa se to ni posebej poznalo. Še slabše se je namreč odrezal najboljši strelec Ukrajine, center Artem Pustovij, ki se ob agresivni obrambi nasprotnika nikakor ni uspel vpisati med strelce. Slovenci, ki so so na krilih nezgrešljivega Randolpha držali vse vajeti igre v svojih rokah, tudi v tretji četrtini niso popuščali. Proti brezidejnim nasprotnikom so zlahka dosegali koše in v zadnji del tekme vstopili s kar 25 točkami prednosti (68:43).

Glede na to, da je bila tekma že davno odločena, pretirano kakovostne košarke v zadnji četrtini ni bilo. Obe ekipi sta močno premešali prvo peterko, selektor Kokoškov pa je priložnost na parketu ponudil prav vsem košarkarjem. Tekma za vstop v četrtfinale se je tako končala s prepričljivo zmago slovenskih košarkarjev z 79:55. Najboljši strelec je bil Anthony Randolph z 21 točkami, po 14 pa sta jih dodala še Prepelič in Dončić.

Naslednji obračun bo na evropskem prvenstvu še neporažena Slovenija odigrala v torek, njen tekmec pa bo zmagovalec nedeljskega dvoboja med Črno goro in Latvijo.